Sanader napušta Remetinec oko 16 sati

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda upravo održava sjednicu na kojoj će odlučiti o puštanju na slobodu bivšeg premijera Ive Sanadera koji će morati dati obećanje da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište.

Optužno vijeće će iza zatvorenih vrata utvrditi jesu li ostvareni i ostali uvjeti za njegovo puštanje na slobodu, odnosno jesu li se sudovi uknjižili na nekretnine koje su njegovi prijatelji i supruga založili kao jamstvo da Sanader neće bježati iz Hrvatske.

Utvrdi li optužno vijeće da su ispunjene sve pretpostavke za puštanje iz zatvora bivši premijer i predsjednik HDZ-a biti će vraćen u Remetinec kako bi uzeo svoje stvari, razdužio se i potom izašao na slobodu, pa se pretpostavlja da bi najkasnije oko 16 sati trebao biti na slobodi.

Naime, na posljednjoj sjednici optužno je vijeće Sanaderu produljilo pritvor nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi media, ali ga je istovremeno zamijenilo najvećom jamčevinom u povijesti hrvatskog pravosuđa od 12,6 milijuna kuna i dvjema zaštitnim mjerama koje Sanadera obvezuju na predaju putovnice i javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Ta je odluka jučer postala pravomoćna nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe USKOK-a i obrane.

USKOK se žalio jer smatra da je prihvaćena jamčevina premala jer se Sanadera u više kaznenih postupaka tereti za štetu veću od 100 milijuna kuna, dok su se njegovi branitelji žalili jer optužno vijeće nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je naložio da se Sanader pusti na slobodu najkasnije do 12. prosinca u 7 sati.  (Hina/jh)

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox