Sanader po drugi put bez imuniteta. Ovaj put u slučaju INA-MOL

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je USKOK-ov zahtjev i bivšem premijeru Ivi Sanaderu skinulo zastupnički imunitet radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita od MOL-a kako bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Iako je MIP odluku donio jednoglasno, tome je, kao i u ranijim slučajevima, prethodila 20-minutna žestoka rasprava između članova SDP-a i HDZ-a.

Arsen Bauk (SDP) kazao je kako iz optužnice protiv Sanadera proizlazi da je DORH "Predsjedništvo HDZ-a i vladu proglasilo gomilom hipnotiziranih likova kojima je opasno povjeriti i puno jednostavnije poslove, a kamoli vođenje države, jer ispada da ih je Sanader sve hipnotizirao i da uopće nisu imali svoje mišljenje".

No, dodao je, Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić "nisu bili toliko hipnotizirani" već su postavili neka pitanja, pa se, kazao je, zanimljivo priupitati što je tada mislila Jadranka Kosor, koja je 2009. također bila na sjednici Predsjedništva kada s raspravljalo o izmjenama ugovora s MOL-om. Sigurno je mislila 'nećete vi meni ovako' i odmah kad je dobila priliku smijenila je to dvoje iz vlade, kazao je Bauk.

HDZ poručio SDP-u: U vašem mandatu je bilo više korupcije

Predsjednik Mandatno imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) rekao je da za razliku od HDZ-ove vlade,  SDP dok je bio na vlasti ništa nije činio na suzbijanju korupcije, "koje bi možda danas bilo manje". U vašem mandatu bilo je više korupcije nego danas, ali nitko se time nije bavio i to je odgovornost vaše vlade i vaše stranke, poručio je Bauku, ističući da je veća upravljačka prava MOL-u u Ini jamčio ugovor iz 2003. koji je potpisala SDP-ova vlada.

Znam da nije lako sumnjati kada partija kaže, ali volio bih čuti i drugo mišljenje o SDP-ovom tajnom računu, posebno mišljenje državnog odvjetnika, poručio je SDP-ovcima Živko Nenadić (HDZ), kojega zanima "gdje sežu pipci tog off shore računa iz 1995". (Hina/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox