Sanader se požalio novinarima: Ovo je politički progon

Bivši premijer Ivo Sanader kazao je da su optužbe o prodaji jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju ''politički progon'' jer je riječ o zakonitim odlukama koje su se donosile ''i u vrijeme scijalističke Hrvatske'', piše poslovni.hr.

Riječ je naprosto o odlukama vlade i moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme socijalističke Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže, kazao je Sanader izlazeći iz sjedišta zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, gdje je dao iskaz u aferi kojom je HEP, po tvrdnjama tužiteljstva, oštećen za oko 650 milijuna kuna. Brodogradnji smo pomagali izravno iz proračuna s izravnim subvencijama, nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju. U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti, kazao je Sanader, ističući da su takve odluke bile utemeljene i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da se i u petom slučaj protiv bivšeg premijera "ponavlja isti obrazac tužiteljstva" kojim se "kriminaliziraju političke odluke vlade". I to ne samo političke odluke gospodina Sanadera nego vlade kao najvišeg tijela, tako da mi smatramo da smo ušli u fazu političkog progona, izjavila je Sloković. U slučaju HEP-TLM zagrebačko.

Županijsko državno odvjetništvo već je podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka, a mediji nagađaju da bi i Sanader mogao postati optuženik. Mravka se tereti da je, "postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera", zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna. (jh)

 

 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Izvor: www.poslovni.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox