Sanader sutra na sudu zbog druge optužnice

Bivši premijer Ivo Sanader trebao bi se u ponedjeljak pojaviti pred optužnim vijećem zagrebačkoga Županijskog suda koje će odlučivati o osnovanosti druge USKOK-ove optužnice koja ga tereti za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji.

 

Nakon početka suđenja za ratno profiterstvo u slučaju Hypo u kojem ga se tereti kao bivšeg zamjenika ministra vanjskih poslova, Sanader će se pred sutkinjom Jasnom Smiljanić suočiti s prvom optužnicom koja ga tereti za korupciju dok je bio premijer i jedan od čelnih ljudi u državi.

Sjednica optužnog vijeća, najavljena za 8,30 sati, zatvorena je za javnost, a na njoj bi se Sanader trebao očitovati o optužbi da je zlorabio premijerski položaj i primio mito od čelnika MOL-a.

Na sjednici vijeća USKOK će ukratko iznijeti rezultate istrage i dokaze na kojima se temelji optužnica, a Sanader i njegovi branitelji moći će iznijeti dokaze koji njemu idu u prilog te upozoriti na moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze.

Vijeće optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi. (Hina)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox