Sanader: Ugrožena su mi ljudska prava

Bivši premijer Ivo Sanader požalio se s optuženičke klupe da se objavljivanjem svjedočkih iskaza u medijima krše njegova ljudska prava, navodeći kao primjer procurjeli iskaz svjedokinje koja je ispitana na zagrebačkom Županijskom sudu.

Riječ je o Boženi Ključarić čije je iskaz iz USKOK-a jučer objavljen u dnevnim novinama. Prije njena svjedočenja Sanaderov je odvjetnik Čedo Prodanović uložio prosvjed ističući da nakon objave svjedočenja u medijima to "ispitivanje više nije regularno u odnosu na svjedoke koji su pročitali njezin iskaz".

Sudskom se vijeću potom obratio i Sanader ističući da je jedini logičan zaključak da je optužba ta koja dostavlja informacije medijima.

Iz aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava koja govori i o pravičnom suđenju, molim da se takve stvari ne ponavljaju jer štete mojoj obrani, kazao je Sanader.

Tužiteljica iz USKOK-a Tamara Laptoš rekla je da informacije zasigurno ne cure iz Državnog odvjetništva jer objava iskaza u medijima šteti i tužiteljstvu.

Sanader se sastajao s Kultererom

Nakon svjedočenja bivšeg premijera Nikice Valentića iskaze su dali i bivša direktorica "Elana" Božena Ključarić i šef Sanaderova kabineta u ministarstvu vanjskih poslova Miroslav Kovačić. Oni su se prisjetili da se Sanader sastajao s bivšim šefom Hypo banke Wolfgangom Kultererom.

Ključarić je kazala da je Sanadera upoznala dok je "Elan" bio u vlasništvu PBZ-a, banke koja je poslovala s Kultererom. Njih su se dvojica nekoliko puta sastajali, a svjedokinja je i prisustvovala jednom sastanku kada se razgovaralo o "Elanu".

No, sudac Ivan Turudić nije dozvolio pitanje obrane je li u dogovaranju kreditu Hypo banke za "Elan" sudjelovao i Sanader, tada zamjenika ministra vanjskih poslova.

Njegov savjetnik Miroslav Kovačić kazao je da se Sanader desetak puta sastao s Kultererom tijekom pregovora o kreditu zbog kojega je optužen kao ratni profiter.

Prisjetio se da je na jednom sastanku prisutan bio i tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, no to je bilo u jednom od kasnijih susreta s čelnicima Hypa, dodao je.

Upitan je li sudjelovao na sastancima i sastavljao bilješke Kovačić je kazao da nije te da ne zna njihov sadržaj. Moj je zadatak bio po nalogu Sanadera povremeno nazvati Kulterera da dođe na sastanak, rekao je.

U nekoliko navrata sam dočekao Kulterera, porazgovarao s njim i doveo ga u kabinet zamjenika ministra. Ne sjećam se da je s hrvatske strane još netko prisustvovao tim sastancima, rekao je Kovačić.

Na pitanje o čemu se razgovaralo na sastancima Kovačić je kazao da je radeći u ministarstvu kasnije imao razloga zaključiti da se razgovaralo o kreditu, ali da u to vrijeme o tome nije imao direktnih saznanja. (Hina/jh)

 

 

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox