Sanaderovi odvjetnici: Ako je i uzeo proviziju to nije bilo ratno profiterstvo

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera izjavila je kako ostaje pri tezi da se u slučaju optužnice za navodno uzimanje provizije od Hypo banke pogrešno primjenjuje Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije te da, ako je i bilo kaznenog djela, ono nije povezano s ratnim stanjem.

Nakon pripremnog ročišta na kojem je odlučeno da će 28. listopada početi suđenje bivšem premijeru, jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović kazao je kako obrana stoji na stavu da se u slučaju njihovog branjenika nemože govoriti o ratnom profiterstvu, kao što u optužnici tvrdi USKOK.

Prodanović je izvijestio da se Sanader na ročištu zatvorenom za javnost izjasnio da nije kriv te da je sucu Ivanu Turudiću koji će voditi suđenje davao određena objašnjenja.

Nikica Valentić prvi svjedok

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da će se na suđenju saslušati svih 19 USKOK-ovih svjedoka, a na inzistiranje novinara otkrila je da će prvi svjedočiti Nikica Valentić koji je u vrijeme navodnog Sanaderovog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke 1994. i 1995. bio premijer, te Mate Granić koji je tada bio ministar vanjskih poslova. Laptoš je ocijenila da s obzirom na dokumentaciju suđenje Sanaderu ne bi trebalo trajati dugo, no to će, kazala je, ovisiti o svjedocima.

Sanaderu će suditi Ivan Turudić koji danas novinarima nije želio ništa reći. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox