Sanaderu 10 godina zatvora, a državi mora vratiti 41 milijun kuna

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića nepravomoćno je osudilo bivšeg premijera Ivu Sanadera na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 10 godina.

Sanader je proglašen krivim za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i primanje mita u aferi Hypo i Ina-Mol. Nakon objave presude, po sili zakona, s lisicama na rukama odmah će biti odveden u zatvor u Remetincu jer mu je izrečena kazna veća od pet godina, piše HRT

Zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke sredinom 90-ih Sanader je dobio tri i pol godine zatvora, a sedam i pol godina dosuđeno mu je zbog uzimanja mita od čelnika Mol-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.  Prema nepravomoćnoj presudi nekada najmoćniji čovjek u državi dužan je vratiti nezakonito pribavljenih 41,1 milijuna kuna. Sud je utvrdio da je Sanader primio pet milijuna eura od čelnika Mol-a, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Sanader je mirno, bez komentara saslušao objavu presude na koju ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Obrazlažući presudu Turudić je naglasio kako je nesporno utvrđeno da je Hypo banka dala Hrvatskoj kredit i da je za taj ugovor isplaćena provizija. Naveo je i okolnosti u kojima se tada nalazila Hrvatska - bila je okupirana, a proračun se koristio za potrebe obrane države. I upravo stoga ovo kazneno djelo ima odlike ratnog jer je učinjeno tijekom ratnog stanja te da je upravo ratno stanje iskorišteno za osobne probitke. (HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox