Sanaderu će u slučaju Hypo suditi Ivan Turudić

 Sudac Ivan Turudić određen je za predsjednika raspravnog vijeća u postupku protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog kaznenog djela primanja mita vezanog uz Hypo banku, a članovi vijeća i datumi pripremnog ročišta i rasprave bit će određeni naknadno, objavljeno je na internetskim stranicama zagrebačkoga Županijskog suda.

Turudiću je predmet dodijeljen pošto je prošli tjedan optužno vijeće sutkinje Tanje Pavelin-Borzić potvrdilo prvu USKOK-ovu optužnicu protiv Sanadera kojom ga se tereti za ratno profiterstvo, to jest da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Mediji su još u srpnju najavljivali da će Sanaderu suditi upravo Turudić, inače i obnašatelj dužnosti predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda i predsjednik njegova "uskočkog" odjela.

Turudić je poznat kao sudac koji je osudio Hrvoja Petrača zbog otmice sina Vladimira Zagorca, zatim bivšeg veleposlanika Nevena Juricu zbog trošenja državnog novca za svoje potrebe te bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Bio je prvi sudac koji je zbog korupcije oduzeo imovinu kojoj nije dokazano podrijetlo. Riječ je o slučaju "Dubai" u kojemu je bivšem voditelju zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravku Markaču, uz četiri godine zatvora i iznos primljenog mita, oduzeo i 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije podrijetlo nije mogao dokazati.

Turudić je, kako su prije objavili mediji, dva puta imao policijsku zaštitu. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox