Sastanak Kosor - sindikati: Do ljeta posebni radni sudovi

Premijerka Jadranka Kosor i sindikalni čelnici na današnjem su sastanku dogovorili da će do 15. srpnja, kada bi trebalo završiti redovno zasjedanje Hrvatskog sabora, biti usvojen zakon o organiziranju posebnih radnih sudova, izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš.

 

Posebni radni sudovi bit će osnovani u pojedinim gradovima, u manjim gradovima umjesto sudova organizirat će se posebni odjeljci za radno sudovanje, a također će biti osnovani županijski radni sudovi, najavio je Jakuš.

U tom sporazumu također je utvrđeno da će Sabor raspisati referendum na isti dan kada bude organiziran referendum o ulasku Hrvatske u EU s pitanjem jesu li građani za smanjenje potrebnog broja potpisa registriranih birača za raspisivanje referenduma na 200.000 (sada je potrebno 10 posto tj. oko 450.000 potpisa), te jesu li za produljenje roka za prikupljanje potpisa na 30 dana (sada dva tjedna).

Što se tiče izmjena Zakona o radu (ZOR), u ovom trenutku ide se samo na izmjene koje se tiču preraspodjele radnog vremena, a potom će se raspravljati o točki iz sporazuma koja predviđa napuštanje instituta pravilnika o radu u korist jačanja procesa kolektivnog pregovaranja, te o ostalim pitanjima. (Hina)

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox