Seks, emocije i marketinška komunikacija

Potrošači su vođeni emocijama pri odabiru proizvoda i usluga. Emocije ih pokreću u zadovoljenju njihovih želja i potreba. Marketinški stručnjaci zbog toga moraju istraživati emocije kako bi ih uspješno koristili kao podlogu u marketinškoj komunikaciji. Važno je procijeniti kada apeli u komunikaciji trebaju imati podlogu u emocijama, a u kojim slučajevima treba koristiti logiku.

Ukoliko su primatelji poruke zainteresirani za proizvod ili uslugu, predlaže se korištenje argumenata. U takvim situacijama primatelji poruke traže značajne informacije na temelju kojih će donijeti odluke o kupovini proizvoda ili usluge. Medutim, ako publika nema volju niti posjeduje znanje da pravilno procesuira poruku, učinkovitije će biti korištenje emocija.

Što su emocije?

Sa stajališta marketinga, emocija se može definirati kao stanje nagona koje prethodi akciji, a u komunikaciji je vezana za stimulanse koje izazivaju specifične emocije. Postoji neograničen broj emocija koje ovise o pojedincu i kulturi. U marketinškoj literaturi razlikujemo intenzitet emocija na pozitivnom ili negativnom smjeru i emocije povezane s objektima ili dogadajima. PS/S.P.

 

 

Naslov članka: Seks, emocije i marketinška komunikacija
Autor: mr.sc Elivira Milvić Budeš

Izvor: Poslovni savjetnik br.55, str. 46-48

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox