Šesti mjesec za redom raste nezaposlenost u Njemačkoj

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj u rujnu je porastao šesti mjesec zaredom, ali se pripadajuća stopa nezaposlenosti zadržala blizu najnižih razina nakon ujedinjenja, pokazalo je najnovije izvješće njemačke Savezne agencije za rad.

U rujnu je tako na mjesečnoj razini broj nezaposlenih porastao za 9.000, na ukupno 2,911 milijuna. U kolovozu je uvećan za 11 tisuća. Pripadajuća desezonirana stopa nezaposlenosti u rujnu se zadržala na 6,8 posto, koliko je iznosila i mjesec dana ranije, pokazuju podaci savezne agencije.

Tržište rada pogođeno je slabljenjem gospodarske aktivnosti. Usprkos tome, opće je stanje na tržištu rada i dalje snažno, tumači direktor Savezne agencije za rad Frank-Juergen Weise, predstavljajući najnovije izvješće o stanju na tržištu rada.

Podaci toga ureda koji ne uzimaju u obzir sezonske čimbenike pokazali su pad broja nezaposlenih. U rujnu je on smanjen za 117 tisuća, na 2,788 milijuna, pri čemu je stopa nezaposlenosti smanjena za 0,3 postotna boda, na 6,5 posto, stoji u novom izvješću o tržištu rada u rujnu. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox