Sigurnost je ključan preduvjet turističke sezone

Nastavljen trend poboljšanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, počelo blago popuštanje ograničenja uz pojačan oprez

Dobar epidemiološki trend kontinuiranog pada broja novih slučajeva Covida-19, ali i broj hospitaliziranih građana, koji traje od početka godine, nastavlja se i u veljači. U proteklih 7 dana prosječno je dnevno zabilježeno tek 407 novih slučajeva, što je 15,5 posto manje u odnosu na prosječan dnevni broj novo oboljelih 7 dana ranije. Hrvatska je trenutno na 148,19 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je svrstava među najsigurnije zemlje u Europskoj uniji. Broj hospitaliziranih građana je pao na njih 1082, čime su se značajno oslobodili resursi bolničkog sustava u zemlji.

 S obzirom na kontinuiran pad broja novooboljelih, Hrvatska je početkom veljače počela s blagim popuštanjem epidemioloških mjera, prvenstveno usmjerenih na omogućavanja nastavka provođenja sportskih i rekreativnih aktivnosti na otvorenom, kao i na mogućnost povratka polaznika osnovnih škola u redovnu fizičku nastavu. U prvih 9 dana od blagog popuštanja mjera nastavljen je pozitivan epidemiološki trend.
 
"Mjesta za popuštanje nema, moramo i dalje biti oprezni”, poruka je ministra zdravstva Vilija Beroša.
 

Započela druga faza nacionalnog plana cijepljenja, do ljeta plan procjepiti 50 posto populacije

U Hrvatsku je krajem prošlog tjedna došla prva tranša cjepiva protiv Covida-19 proizvođača AstraZenece, a do kraja mjeseca će stići i dodatnih 150.000 doza tog proizvođača. Kako su izvijestili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stižu i Pfizerovo i Modernino cjepivo. Hrvatska je ovog tjedna započela s drugom fazom nacionalnog plana provedbe cijepljenja protiv Covida-19, nakon što je u prvoj fazi procijepljena populacija u staračkim domovima, zdravstveni djelatnici i teški kronični bolesnici. Započela je distribucija cjepiva po županijama gdje će se u ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili posebnim punktovima početi sa cijepljenjem većeg broja građana.
 
Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatraju da je realno očekivati da će 50 posto populacije biti procijepljeno do ljeta, što uz građane koji su u međuvremenu preboljeli Covid-19 osigurava relativno kvalitetnu zaštitu stanovništva.

 
Ključno je osigurati što veću stopu procijepljenosti populacije jer će to ove turističke sezone sigurno biti jedan od pokazatelja sigurnosti destinacije. Unatoč kašnjenju s isporukama od strane proizvođača u odnosu na prvotno planiranu dinamiku, moramo osigurati dobru organizaciju cijepljenja na terenu i po mogućnosti, u skladu s epidemiološkim smjernicama, osigurati što veću procijepljenost turističkih djelatnika do početka turističke sezone”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
 

HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe EU Covid karte na županije

Aktualna podjela Hrvatske na europskoj ”Covid-19 karti”, objavljenoj u sklopu sustava informiranja građana Europske unije o aktualnom epidemiološkoj situaciji po europskim regijamapod nazivom Re-open EU, ne prikazuje realnu sliku epidemiološkog stanja turistima koji planiraju doći u Hrvatsku, smatraju u Hrvatskoj udruzi turizma. Naime, podjela Hrvatske u samo dvije regije, kontinentalnu i obalnu, je preopćenita i ne može pokazati stvarnu epidemiološku situaciju u konkretnoj destinaciji za koju se zanima neki turist. Zbog toga je HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe karte Hrvatske u sustavu Re-open EU na način da se poštuje podjela Hrvatske po županijama.
 
"Predlažemo da se podaci prema EU dostavljaju i prikazuju na razini županija jer je to jedini način realnog pokazivanja epidemiološke situacije po destinacijama, ali i pravi način koji stimulira lokalne građane na pridržavanje mjera i održavanje što kvalitetnije zdravstvene situacije", izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
 
Inicijativu HUT-a podržao je i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je izjavio da će, unatoč činjenici da je ovakva podjela EU Covid karte odluka Europske komisije, nastaviti kroz Europski parlament i druge institucije inzistirati da se usvoje specifičnosti Hrvatske pa da se zemlja na karti prikazuje kroz županije.
 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox