Soros: EU je poput mjehura, imate tri mjeseca za spas eurozone

Nakon isteka roka od tri mjeseca, tržišta će nastaviti tražiti više, ali vlade neće moći odgovoriti na te zahtjeve, rekao je milijarder George Soros te tako najavio mogući kraj eurozone.

EU je poput mjehura, ali ne financijskog nego političkog, poručio je Soros na Festivalu ekonomije u Trentu. Dodao je da bi taj mjehur mogao eksplodirati kao posljedica krize u eurozoni.

Očito je kako je glavni izvor problema činjenica da su članice eurozone predale ECB-u prava na dogovorni novac. Nisu shvatili što to znači, a nisu ni europske vlasti. Kada su se odrekle kontrole nad vlastitom valutom, zemlje eurozone stvorile su ključan uvjet za krizu u kojoj se nalaze danas. Čitava eurozona sada mora uložiti znatna sredstva u očuvanje i stabilizaciju bankovnog sustava, istaknuo je Soros.

Soros tvrdi kako eurozona treba europsku shemu za osiguranje depozita, kao i direktno financiranje od strane ESM-a za banke, piše HRT. Vjeruje kako će Njemačka na kraju ipak učiniti sve da sačuva eurozonu, i to zbog rizika od golemih gubitaka koje bi imale njemačke banke u slučaju njezine propasti. (HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox