S&P predložio rejting B za najavljeno izdanje Agrokorovih obveznica

Agencija Standard & Poor's izvijestila je da je najavljenom novom Agrokorovom izdanju obveznica s prvenstvom naplate dodijelila dugoročni rejting 'B'.

Rejting je usklađen s Agrokorovim dugogodišnjim rejtingom 'B/pozitivan/--', a uvjetovan je uspjehom izdanja i S&P-ovom zadovoljavajućom ocjenom zaključne dokumentacije, navodi se u priopćenju. Rejting 'B' označava da je izdavatelj osjetljiviji na nepovoljne poslovne, financijske i ekonomske uvjete ali trenutno ima kapaciteta za uredno podmirivanje financijskih obveza. Agrokor namjerava izdati obveznice s pravom prvenstva u iznosu od 475 milijuna eura za potrebe refinanciranja postojećeg duga. Obveznice dospijevaju na naplatu 2020. a bit će izdane u eurima i dolarima.

Smatramo da je razina ugovorne i strukturne subordinacije za buduće imatelje obveznica niska budući da većinu Agrokorova duga izdaje holding grupe Agrokor a jamci su njezine glavne tvrtke, navodi se u priopćenju agencije. Agrokorov rejting odražava profil poslovnog rizika koji u agenciji karakteriziraju kao 'primjeren' te profil financijskog rizika definiran ocjenom o 'visokoj zaduženosti'. Profil poslovnog rizika pritišće ograničen broj zemalja u kojima Agrokor posluje, iako se na tom području bilježe poboljšanja. Potporni je faktor čvrsta pozicija na hrvatskom tržištu maloprodaje hrane i u nekoliko ključnih prehrambenih segmenata, poput sladoleda i smrznute hrane, piće, prehrambenih masnoća i margarina, navode u agenciji.

Agrokorov rejting pritišće, pak, profil financijskog rizika koji je okarakteriziran ocjenom o 'visokoj zaduženosti'. Pritom u agenciji ukazuju na još uvijek značajnu razinu duga, uvažavajući istodobno trend njegova smanjenja. Među utezima za rejting izdvajaju i ograničeno generiranje slobodnog novca i izloženost valutnim tečajevima, te dominantnu poziciju glavnog dioničara i stav prema akvizicijama. Jučer je i agencija za kreditne rejtinge Moody's ocijenila kreditno pozitivnim najavljeno izdanje Agrokorovih obveznica, te tom izdanju provizorno dodijelila rejting 'B2'. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox