Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Mobbing i pravna (ne)regulacija

Radnik je prijavio navodni slučaj mobbinga pozivajući se na odredbe Zakona o radu u svezi zaštite dostojanstva. Može li se radnik u ovom slučaju uopće pozivati na predmetne odredbe Zakona o radu, posebice iz razloga što nam nije poznato da u tom smislu postoje bilo kakvi posebni propisi? Pitanje je postavio pretplatnik iz Zagreba, a odgovor na njega dat će pravni savjetnik časopisa Poslovni savjetnik, Daniel Sever.

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Odgovor: Zaštita dostojanstva radnika u smislu zaštite od mobbinga zaista nije niti do danas u Republici Hrvatskoj dovoljno normativno precizirana, odnosno iako su doneseni pojedini posebni propisi (primjerice Zakon o suzbijanju diskriminacije) još uvijek se očekuje Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu koji bi detaljnije u provedbenom i materijalno-pravnom smislu razradio odredbe članka 5. i 130. Zakona o radu. Ipak, ne bi se smjelo zaključivati kako aktualni Zakon o radu uopće ne predviđa...(LP)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik
Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox