Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Nedopušteni otkaz, sudski raskid, otpremnina

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Poslodavac je otkazao ugovor o radu i u sudskom postupku je utvrđeno da je otkaz bio nezakonit i da se radnik vraća na posao. Međutim, radniku ta opcija nije prihvatljiva te je umjesto povrata na posao od poslodavca potraživao naknadu štete u visini 10 prosječnih radnikovih plaća. Poslodavac je to isplatio, ali sada radnik kao dugogodišnji djelatnik postavlja i pitanje isplate otpremnine. Pitanje je postavio čitatatelj iz Samobora, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever.
Odgovor:
Naime, prema odredbi iz čl. 119. st. 1. Zakona o radu, radniku kao jednoj od strana ugovora o radu, kojem poslodavac ugovor otkazuje nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji je predviđen u stavkama 2. i 3. istoga članka navedenoga Zakona, odnosno najmanje u visini od jedne trećine prosječne mjesečne radnikove plaće po godini staža. U taj prosjek se računaju plaće ostvarene......(SŠ)


Cjelokupni odgovor potražite u broju srpanj/kolovoz 2013.  Poslovnog savjetnika. Više na linku.... 

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742
Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox