Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Poslovni modeli

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik, te putem telefona renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Imamo ideju o pokretanju posla. Zanima nas koji bi trebao biti prvi korak u realizaciji naše ideje?
Pitanje je postavio čitatelj iz Križevaca, a odgovor daje savjetnica Poslovnog savjetnika, Nataša Rupčić
Odgovor
: Posjedovanje dobre ideje ne jamči i uspjeh. Za uspješnu tržišnu realizaciju potrebno je oblikovati poslovni model. Poslovni model se može definirati kao koncepcijska arhitektura poslovanja kojom se odgovara na pitanje kako poduzeće stvara i isporučuje neku vrijednost u određenom ekonomskom, sociokulturnom i institucionalnom okruženju. Izrada poslovnog modela dio je procesa generiranja strategije. Kada se govori o poslovnom modelu, obično se odgovara na suštinsko pitanje: “Koja je vaša svrha, odnosno kako planirate zarađivati novac?”. Stoga bi poslovni model trebao predstavljati koncept kojim se daje odgovor na ključna pitanja budućeg poslovanja. Tako treba definirati tko su ciljna skupina kupaca, koji problem će se rješavati, odnosno kakva vrijednost isporučivati, na koji način će se informirati i privlačiti kupci, na koji način će se ponuda razlikovati od konkurencije, koliki prihod se očekuje, koliki udio prihoda će činiti dobit. Također treba definirati sržne kompetencije, odnosno znanja potrebna za stvaranje vrijednosti te ih stjecati i unaprjeđivati. Najjednostavniji način odabira poslovnog modela odnosi se na kupovinu franšize. Na taj način kupuje se poznato ime i kvaliteta, kao i način poslovanja koji je kupcima već poznat. No, ako to nije opcija, potrebno je samostalno razraditi elemente poslovnog modela. Posebno je važno razmotriti strukturu troškova. Iako je na troškove moguće utjecati, neki troškovi, kao što su porezni troškovi, ipak pretežito spadaju u kategoriju troškova koje nije moguće kontrolirati te ih treba dobro procijeniti. Treba računati i s troškovima kao što su najam prostora i plaće koji su fiksni, bez obzira na opseg poslovanja. Treba imati na umu da će na početku poslovanja.....(PS/SŠ)

Cjelokupni odgovor potražite u broju travanj  2015.  Poslovnog savjetnika. Više na linku.... 

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox