Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Postupak koji prethodi prekovremenom radu

Poslodavac je donio Odluku o prekovremenom radu za pojedine podružnice i ustrojstvene jedinice u tvrtki. Dio radnika je navedenu odluku prihvatio. Međutim, dio radnika ne želi prekovremeno raditi i pozivaju se na okolnost da je ista odluka opća i ne odnosi se na pojedine radnike koji će te poslove obavljati, već općenito pojedine podružnice. Kakav postupak zapravo treba provesti u ovom slučaju?


Pitanje je postavio čitatelj I.O. iz Metkovića, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Daniel Sever
Odgovor: U smislu postupka koji prethodi prekovremenom radu, poslodavac je, nakon što je odlučio o potrebi prekovremenog rada ovlašten i dužan postupiti sukladno odredbama članka 65. aktualnog Zakona o radu (NN br. 93/14.) koji propisuje da je svaki radnik (pa i onaj koji to ne želi) u slučaju izvanrednog povećanja opsega posla, više sile i drugim slučajevima prijeke potrebe za poslodavca, dužan na pisani zahtjev raditi prekovremeno. Poslodavac je dužan radniku uručiti pisani zahtjev za prekovremeni… (PS/SŠ)

Cjelokupni odgovor potražite u broju rujan/2017.  Poslovnog savjetnika. Više na linku....  

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik 

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com 

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.
 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox