Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Primjerena i minimalna plaća

Zbog određenih organizacijskih razloga, hitnosti i dr. nismo precizno u Ugovoru o radu odredili visinu plaće, a ista nije određena niti kolektivnim ugovorom niti pravilnikom, pa smo zaključili da smo sukladno članku 82. aktualnog Zakona o radu radniku u obvezi isplatiti propisanu minimalnu plaću za njegov rad. Jesmo li postupili pravilno? Pitanje je koje je postavio pretplatnik iz Osijeka, a odgovor na njega dat će stručni savjetnik časopisa Poslovni savjetnik iz područja prava Daniel Sever.

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Odgovor: Pravilno se u materijalnopravnom smislu pozivate na odredbu članka 82. Zakona o radu koja u stavku 3. propisuje da ukoliko plaća nije određena kolektivnim ugovorom niti pravilnikom poslodavca, a ugovor o radu ne sadrži dovoljno podataka na temelju kojih bi se ona mogla odrediti, poslodavac je dužan isplatiti radniku primjerenu plaću. Međutim, primjerenu plaću ne bi mogla predstavljati tzv. propisana minimalna plaća. Naime, pojam primjerene plaće predstavlja plaća koja se isplaćuje za rad iste ili slične stručnosti ili uvjeta rada u onoj grani djelatnosti u kojoj posluje poslodavac, odnosno srodnoj grani djelatnosti. Iz toga proizlazi da se ovdje...(LP)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

 

 Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox