Super prvi dan na novom poslu? Da, hvala!

Obavili ste prijavu za posao, intervju, iščekivanje i... dobili posao. Čestitamo! I što sad? Čeka vas prvi radni dan. Mnogima će muke na prvi radni dan zadavati grčevi u želucu, pojačano znojenje zbog stresa ili pak koje kakve negativne misli, dok će drugi ovaj dan jedva dočekati. Evo par savjeta, portala poslovni.hr, za ove prve, kako bi im „probijanje leda“ lakše prošlo.

 

Prvi dojam je važan. Kako se prezentirate poslodavcu i kolegama tada, uvelike će odrediti kako će se oni dalje ponašati prema vama. Naravno, sve se može mijenjati u hodu, ali prvi dojam je ipak najvažniji.

1. Nemojte kasniti

Neovisno o tome u kakvu firmu dolazite, dođite na vrijeme. Dapače, dođite malo ranije. To pokazuje da ste odgovorni i da poštujete svog novog poslodavca i posao.

2. Pripazite na dresscode

Već na razgovoru za posao mogli ste otprilike shvatiti o kakvoj je firmi riječ i kako se ostali kolege odijevaju. Ako pak niste sigurni, radije dođite malo konzervativnije odjeveni, nego ležernije. To bi uključivalo hlače i pažljivo izglačanu majicu, možda košulju, ili pak lijepu suknju s nekim decentnim detaljem.

3. Pozitivan stav

Zapamtite: osmijeh otvara sva vrata. Potrudite se da na posao dođete dobre volje, nasmijani, odmorni i pozitivni. Pozdravite prijateljski svoje nove suradnike, rukujte se odlučno, ali ne i agresivno, i ne forsirajte odmah jako bliske odnose. Nitko vas još ne zna, to će doći s vremenom.

4. Skupljajte informacije

Interesirajte se za svoj djelokrug posla, postavljajte pitanja, ali smislena i konstruktivna, a ne neka na koja bi već sami trebali znati odgovor. Skupite ključne informacije o protokolu, procedurama, opremi i projektima koji bi vas se mogli ticati, a izbjegavajte osobna pitanja ili „škakljive“ rasprave o vjeri i politici.

5. Ne namećite nove ideje

Za prvi dan – slušajte! Kasnije ćete vi moći soliti pamet. Ako vam pretpostavljeni izričito ne naloži da izrazite svoje mišljenje, za početak ga držite za sebe. Nije potrebno da se postavljate bahato već na početku. (MJ)

 

Izvor: www.posao.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox