SUPERPRODAVAČ (live): GORDAN HORBEC - Kako naplatiti potraživanja?

U organizaciji časopisa Poslovni savjetnik i Tomislava Bekeca, Gordan Horbec je održao vrlo dinamično predavanje o jednom od najvažnijih problema u poslovanju danas - naplati potraživanja. Predavanje je započeo istaknuvši kako po njegovom mišljenju nije pošteno da prodavač, čiji je posao već ionako vrlo težak, još mora biti i odgovoran za naplatu.

 

Premda bi prevencija situacije neplaćanja bila najbolji mogući ishod, neplaćanje sa strane klijenata ipak je današnja realnost. No, tvrdi Horbec, svoje klijente možete birati. Za početak bilo bi korisno na internetskim bazama provjeriti klijenta prije nego s njim krenete u posao: bilješke, statisktike, tračeve, gubitke, financije, blogove i sl.

Na predavanju je bilo riječi o konkretnim podacima koji se mogu dobiti. Primjerice, FINA pruža podatke o likvidnosti tvrtke ili blokiranost računa, a oni su dostupni na zahtjev.
Nadalje, stvari na koje se treba obratiti pozornost jest to da radni kapital tvrtke bude pozitivan, provjerite prosječne dane plaćanja dobavljača kao i prosječne dane naplate od kupaca.

Brojke ne lažu i zato ja volim brojke. Jer za razliku od ljudi, brojke ne lažu - kaže Horbec. Dakle, bez obzira na to što vam vaši klijenti govore, bacivši pogled na njihovo brojčano stanje, znat ćete stvarnu situaciju.

Savjeti za prevenciju nenaplate potraživanja:

Istražite financijske podatke!

Osigurajte se!

Bonus: neka niti jedan kupac nema više od 10% udjela u prihodima!

Izračunajte prosječne dane naplate od kupaca!

Velike tvrtke se razlikuju od manjih, pa je ista stvar i u naplati potraživanja, tvrdi Horbec. Problem se javlja ako ste u ulozi male tvrtke koja se mora naplatiti od velike tvrtke. Stvari se tu kompliciraju jer velike tvrtke imaju posebne financijske odjele koji ne obraćaju naročito pažnju na vas. U tom je slučaju najbolje direktno kontaktirati osobu u odjelu nadležnom za plaćanja i tražiti svoje novce.

Horbec je predavanje završio savjetom: spasite sebe, ne razmišljajte o tome da možete izgubiti klijenta (primjerice ovrhom). Vaša sigurnost vam ipak mora biti važnija.

 

Autor: Maja Jurković


Gordan Horbec ima deset godina radnog iskustva od čega i dvije kao poduzetnik – vlasnik računovodstvenog servisa i dvije kao financijski direktor BBDO Grupe. Vlasnik portala www.imamnovac.com koji je već nakon godinu dana dobio nagradu za VIDI Top 100 kao jedan od najboljih financijskih portala. Autor jednog od najpopularnijih blogova – novac blog, gost brojnih TV i radio emisija na temu osobnih financija.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox