SUPERPRODAVAČ (live): JERNEJA AGIĆ: Učinkovit image prodavača-učinkovita prodaja

U organizaciji časopisa Poslovni savjetnik i Tomislava Bekeca

Zanimljivo predavanje Jerneje Agić, savjetnice za imdž okupilo je velik broj sudionika u nastavku konferencije Superprodavač. Svi doživljavamo stvari različito, tako je i sa izgledom drugih ljudi. Na predavanju ćemo naučiti kako svojim izgledom slati pozitivnu poruku, rekla je Agić okupljenima.

U uvodu je podsjetila sudionike kako je imidž naš dojam o nečemu ili nekome, odnosno ono što nas jednostavno rečeno privuče nečemu. Prvi dojam o nama sugovornici će stvoriti u pet do sedam sekundi pa je važno posvetiti pažnju stvaranju poslovnog imidža. Pri tome treba imati na umu da ljudski mozak u najvećem postotku pamti samo vizualno. Kada nešto prodajemo, prvo prodajemo sebe , a onda proizvod ili uslugu, naglasila je Agić.

Što utječe na vanjski izgled?

Na vanjski izgled najviše utječe boja. Kada smo obučeni u crveno odajemo dojam energičnosti i dinamike.Za žene u poslovnom svijetu je posebno primjerena crvena u tamnijim nijansama. Plava boja je uravnotežena boja i ako smo obučeni u tu boju odajemo dojam racionalnosti i brzog sklapanja prijateljstava. Ženama u poslovnom svijetu posebno je bitna svijetlo plava boja jer odaje dojam poslovne elegancije.

Žuta boja odaje dojam radosti, mladosti, no pozitivne su jedino tamnije nijanse žute boje na što treba obratiti pozornost u poslovnom odijevanju, rekla je Agić.

Zelenu boju osjećamo sličnu kao plava; tamnije nijanse odaju dojam autoriteta, a svjetlije ublažavaju taj dojam, dodala je Agić.

Ljubičasta je boja veličine i samopouzdanja, a u kombinaciji s crnom ostavlja najsnažniji utisak na ljude. Narančasta je energična, odaje dojam pozitivnosti, ambicioznosti, posebno je dobra boja za dobrodošlicu ljudima, poručila je.

Smeđa boja ostavlja utisak da smo stabilni , no često asocira na starenje pa nije primjerena za događaje iza 17 sati. Bijela daje utisak točnosti i bijela košulja je temelj u garderobi svakog muškarca.

Crna boja je boja mističnosti i primjerena je za posao, rekla je Agić i dodala kako treba voditi računa da se pri tome cijeli styling ne temelji na crnoj boji.

Siva daje dojam neutralnosti, a čitav sivi styling je primjeren kada pregovaramo, a da drugi ne znaju naše mišljenje, zaključila je Agić prvi dio predavanja.

U drugom dijelu predavanja okupljeni su imali prilike na modelima vidjeti kako se odijevati u pojedinim poslovnim prilikama.

Okupljeni su mogli vidjeti kako nije potrebno puno odjeće za kreiranje poslovnog stila, nego kako su dovoljni detalji za mijenjanje sveukupnog dojma. Primjerice, dovoljno je mijenjati kravate. Napomenula je kako primjeren ženski poslovni izgled uključuje suknje srednje dužine, zatvorene cipele (iznimno mogu biti otvorene na peti) i kako cipele ne bi trebale biti previsoke.

No, na prvom mjestu u kreiranju poslovnog ali i osobnog stila je je njegovanost i uređenost, jer ako nije zadovoljen taj uvjet teško da ćemo ikome išta prodati, zaključila je Agić.


Autor: Jasmina Kolić

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox