T-HT i ENT na testnoj mreži LTE demonstrirali uslugu mobilni reporter

Kompanije T-Hrvatski telekom (T-HT) i Ericsson Nikola Tesla (ENT) po prvi put su u Hrvatskoj uživo demonstrirali usluge implementirane testne mreže LTE, trenutno najnaprednije tehnologije u svijetu mobilnih komunikacija, koja bi u komercijalni rad ovisno o regulatoru i dodjeli koncesija mogla ići tek za godinu, godinu i pol dana.

Demonstracija nekoliko usluga temeljenih na testnoj mreži LTE (Long Term Evolution) održana je za novinare i partnere, pri čemu je posebno zanimanje izazvala usluga 'mobilni reporter'. Ona omogućava da se određeni prilog s terena kvalitetno prenosi do TV studija i gledatelja, i to bežično, bez prethodno zakupljenih satelitskih vodova i reportažnih kola. To će, slično kao i prijenosi 3D TV sadržaja, kako se čulo, zahtjevati nove poslovne pristupe i načine proizvodnje u medijskoj industriji.

LTE kao četvrta generacija mobilne tehnologije od dosadašnjih se u mobilnim komunikacijama razlikuje po znatno većim mogućnostima, brzinama, gustoći i kvaliteti prijenosa podataka, ali i konvergenciji (spajanju/preklapanju) mreža.

ENT, slično kao i T-HT već dulje vrijeme rade na platformi za tu tehnologiju, a kako je kazao njegov član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijsku tehnologiju Božidar Poldrugač, testiranje će sigurno na četiri lokacije u Zagrebu provoditi idućih četiri do pet mjeseci. Paralelno testiranje LTE mreže provodit će i na području Rijeke i Splita.

Predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić i predsjednica ENT-a Gordana Kovačević istaknuli su da se time Hrvatska svrstava u malobrojne zemlje u svijetu koje testiraju LTE.

Komercijalno su te mreže trenutno u primjeni samo u Švedskoj, Norveškoj i dijelu SAD-a, a za sve je glavni dobavljač opreme (hardvera i softvera) Ericsson, čiji je dio i zagrebački ENT i čiji stručnjaci u razvojno istraživačkim centrima 'stoje uz bok' stranima, naglasila je Kovačević.

Kazavši da testiranje LTE-a u Hrvatskoj ne bi bilo moguće upravo bez takvih inovativnih stručnjaka, pa i onih iz T-HT-a, FER-a i drugih, Mudrinić je naglasio da to pridonosi i dobroj konkurentskoj poziciji Hrvatske u sektoru telekomunikacija. U tome je na globalnoj ljestvici konkurentnosti Hrvatska prošle godine bila na 24. mjestu, dok je po općoj konkurentnosti pala na 77. mjesto među 139 zemalja svijeta.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox