Tehnologija zamjenjuje ljudske odnose na radnom mjestu

Canon Europe predstavio jepaneuropsko ispitivanje o situaciji na radnim mjestima pod nazivom "Uloga tehnologije u razvoju poslovnih odnosa", koje je proveo ICM. U ispitivanju su analizirani načini na koje tvrtke komuniciraju s klijentima, promjena tendencija i navika u zadnjih pet godina te potencijalni učinak takve promjene na odnose u poslovnom okruženju.

 

Rezultati pokazuju znatan porast korištenja digitalnih komunikacija u tvrtkama i ustanovama diljem Europe u usporedbi sa stanjem prije pet godina – osam od deset (78 posto) ispitanika sada više koristi internetske platforme, npr. razmjenu izravnih poruka, e-poštu, društvene mreže, internetske alate za suradnju i videokonferencije.
Suprotna je situacija s klasičnim oblicima komunikacije, od kojih su neki, očekivano, u opadanju – 22 posto ispitanika obavlja manje poziva s fiksnih telefona, održava se 15 posto manje sastanaka licem u lice, 32 posto ispitanika ide na manje poslovnih ručkova ili uopće ne ide na njih, a 34 posto skratilo je vrijeme koje zbog konferencija provodi izvan ureda ili uopće ne izbiva iz ureda iz tog razloga.

E-mail pokreće komunikaciju

Budući da se interakcija s klijentima licem u licem smanjila, e-pošta je postala ključni pokretač porasta broja razgovora, no postoje dokazi da su tvrtke dostigle točku zasićenja – 35 posto ispitanika izjavilo je da se učestalost korištenja e-pošte nije povećala, a u nekih se čak smanjila u odnosu na stanje prije pet godina.
z rezultata su, međutim, vidljive znatne razlike u načinu na koji tvrtke koriste nove platforme, iz kojih se može zaključiti da ne postoji objedinjen pristup stupanju u kontakt s postojećim i potencijalnim klijentima.

Točno polovica ispitanika (50 posto) sada koristi društvene mreže kao poslovne komunikacijske kanale, a njih 25 posto koristi razmjenu izravnih poruka više nego prije pet godina. Učestalost korištenja alata za suradnju na radnom mjestu, npr. sustava Microsoft SharePoint i Huddle, povećala se za 24 posto u odnosu na stanje prije pet godina te sada 57 posto tvrtki izjavljuje da je u nekom trenutku koristilo te alate radi učinkovitije komunikacije. S druge strane, tek manji dio ispitanika više koristi videokonferencije, a gotovo ih pola (47 posto) nikada nije koristilo tu mogućnost. Porast učestalosti korištenja webinara još je manji (13 posto), a iznenađuje podatak da čak 58 posto ispitanika nikada nije koristilo taj internetski kanal za obraćanje klijentima.

 

Dr. Graeme Codrington, pisac, govornik i stručnjak za novi poslovni svijet, izjavio je: Svi oblici komunikacijske tehnologije, bila riječ o papiru, tiskarskom stroju ili osobnom računalu, obećavali su učinkovitije međusobno povezivanje ljudi. U tom je smislu eksplozija informacijske tehnologije čiji smo svjedoci zadnja dva desetljeća pomalo razočaravajuća. Prenosi se više podataka no ikad u povijesti, no imamo dojam da su ljudske veze postale manje smislene, manje zadovoljavajuće i manje bitne. Ne možemo kriviti tehnologiju. Problem je u našoj nemogućnosti da se brzo prilagodimo novim metodama, novim prilikama i novim stilovima komunikacije.


Uz upravljanje fragmentiranim komunikacijskim kanalima, u ispitivanju je istaknut i strah tvrtki i ustanova diljem Europe od udjela digitalnih tehnologija u informacijskoj eksploziji. Trideset i devet posto svih donositelja odluka izjavilo je da upravljanje povećanom količinom podataka usporava poslovne procese te utvrdilo da će složeni i nedjelotvorni interni procesi biti glavna prepreka poslovnom uspjehu u 2011. godini, naročito u većim tvrtkama (46 posto).

Razlike među zemljama

Francuska i Nizozemska među zemljama su u kojima se najsporije usvajaju metode digitalne komunikacije – svega 72 odnosno 71 posto ispitanika češće koristi internetske kanale nego prije pet godina. Švicarska (83 posto), Velika Britanija (82 posto) i Finska (83 posto) najnaprednije su glede prihvaćanja digitalnih komunikacija.40 posto njemačkih korisnika izjavilo je da imaju istu ili manju količinu e-pošte nego prije pet godina (uključujući tri posto korisnika koji nikad nisu koristili e-poštu), nakon čega slijedi Francuska s 39 posto takvih korisnika i Nizozemska s 38 posto. Finska je na vrhu europske ljestvice kada je riječ o usvajaju novog vala digitalnih komunikacijskih alata: zaposlenici u Finskoj najviše koriste razmjenu izravnih poruka (68 posto ispitanika koristilo je razmjenu izravnih poruka na poslu) i internetske društvene mreže (64 posto) te s Njemačkom dijele prvo mjesto po učestalosti korištenja internetskih alata za suradnju, kao što su Google Dokumenti i Huddle (63 posto).

VoIP i webinari najpopularniji su u Njemačkoj, gdje 59 odnosno 54 posto ispitanika koristi te tehnologije.Britanski zaposlenici najskloniji su korištenju videokonferencija (59 posto ispitanika), a slijede ih Francuzi (56 posto). Te dvije države videokonferencije koriste jednako ili više nego prije pet godina. Ta se tehnologija najmanje koristi u Austriji (18 posto) i Švicarskoj (29 posto).

Prorijedili se sastanci licem u lice

Postotak ispitanika koji su prorijedili službene sastanke s klijentima (npr. poslovne sastanke) tijekom zadnjih pet godina (koriste ih manje ili ih nikad ne koriste): Austrija: 26 posto, Nizozemska: 22 posto.

Smanjenje broja službenih sastanaka licem u lice najsporije je u Njemačkoj (16 posto) i Velikoj Britaniji (18 posto).

Postotak ispitanika koji su u zadnjih pet godina prorijedili neslužbene sastanke licem u lice (npr. ručkove) ili ih uopće nisu koristili:Francuska: 37 posto, Finska: 35 posto, Švicarska: 34 posto.

Ukupno gledano, 52 posto ispitanika zadnjih pet godina češće koristi mobilni telefon, a taj je porast najveći u Norveškoj i Finskoj – 65 odnosno 64 posto korisnika u tim zemljama više koristi mobilne telefone nego prije. Učestalost korištenja fiksnih linija najviše se smanjila u Finskoj – 64 posto korisnika nikada ne koristi fiksne telefone ili ih koristi manje – te u Norveškoj (45 posto). Francuzi i Nijemci najmanje su spremni odreći se fiksnih telefona – 88 odnosno 85 posto koristi ih više ili jednako kao prije pet godina. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox