Tematska inovacijska vijeća započela s radom

Održane prve sjednice Tematskih inovacijskih vijeća u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske gospodarske komore.


Uz izvrstan odaziv i pod predsjedanjem državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednika Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske, g. Marija Antonića 17. i 18 siječnja 2019. godine, u prostorijama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, održane su prve sjednice tematskih inovacijskih vijeća.

Tematska inovacijska vijeća djeluju unutar pet tematskih prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine koja se odnose na zdravlje i kvalitetu života, promet i mobilnost, energiju i održivi okoliš, sigurnost te hranu i bioekonomiju. Članovi ovih Vijeća većinom su predstavnici poslovnog sektora, zatim znanstveno-istraživačke zajednice te predstavnici tijela javne vlasti.

Na prvim sjednicama izabrani su predsjednici i zamjenici predsjednika pojedinih Vijeća:

- Promet i mobilnost – izabrana predsjednica je mr. sc. Mija Šipek (DIV GRUPA d.o.o), a zamjenik predsjednice je gospodin Petar Milas (ALTPRO d.o.o.);

- Hrana i bioekonomija – predsjednica je dr. sc. Jasmina Ranilović (Podravka d.d.), a zamjenik predsjednice je gospodin Anđelko Dobročinac (SPAČVA d.d.);

- Sigurnost – predsjednik je gospodin Gordan Pešić (DOK-ING d.o.o.), a zamjenik predsjednika je gospodin Filip Aralica (Brodosplit d.d.);

- Energija i održivi okoliš – predsjednik je dr. sc. Ernest Vlačić (NOVAMINA Centar Inovativnih Tehnologija d.o.o.), a zamjenica predsjednika je gospođa Ivana Lampek Pavčnik (IN2 d.o.o.);

- Zdravlje i kvaliteta života – predsjednik je prof. dr. sc. Dragan Primorac (Specijalna bolnica Sv. Katarina), a zamjenik predsjednika je gospodin Jerko Jakšić (PharmaS d.o.o.).

Imenovani predsjednici tematskih inovacijskih vijeća postat će članovi Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske i Nacionalnog inovacijskog vijeća koje je krovno tijelo nacionalnog inovacijskog sustava zaduženo za provedbu Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

Sjednice su organizirane u sklopu Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a partner na Projektu je Hrvatska gospodarska komora. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Uspostava tematskih inovacijskih vijeća jedan je od ključnih koraka u izgradnji učinkovitog nacionalnog inovacijskog sustava i stvaranju poticajnijeg okruženja za inovacije. Njihova najveća vrijednost je u umrežavanju poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkom zajednicom i tijelima javne vlasti te poticanju međusobne razmjene znanja i iskustava u cilju stvaranja zalihe projekata s odgovarajućim inovacijskim potencijalom“, naglasio je državni tajnik Antonić.

Očekuje se da će budući rad tematskih inovacijskih vijeća dodatno potaknuti korištenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova namijenjenih za inovativne projekte i inovacije. (G.G.)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox