Teška godina za obrtnike: Najgore prošao uslužni sektor

Tijekom 2010. godine nastavljeni su negativni trendovi u obrtništvu, ali taj pad nije bio tako izražen kao godinu ranije, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mato Topić na tradicionalnom novogodišnjem susretu čelnika HOK-a s novinarima.

 

Prošle godine zatvoreno je više obrta nego što ih je otvoreno, a smanjio se i broj zaposlenih u obrtništvu - trenutno je aktivno 90.615 obrta s ukupno 210.213 zaposlenih, kaže Topić. Preko polovice zatvorenih obrta je u uslužnom sektoru - trgovini, ugostiteljstvu, građevinarstvu i prometu.

Najteži problem za obrtnike bio je neplaćanje njihovih usluga, a ozbiljnost situacije potvrđuje i rast blokiranih računa obrtnika, ističe čelnik HOK-a navodeći da je broj insolventnih obrtnika danas prešao 40 tisuća, a njihove nepodmirene obaveze iznose 6 milijardi kuna.
Obrtnike uz to pogađa neregistrirano obavljanje djelatnosti, odnosno visoka zastupljenost sive ekonomije, upozorio je Topić.

 

Ima još posla

 

Bilo je i pozitivnih primjera dobre suradnje HOK-a i državnih tijela, pri čemu je Topić izdvojio suradnju oko donošenja posebnog zakona o sprečavanju rada na crno, ukidanje neradne nedjelje za trgovce, odgodu kabotaže za male brodare, bolje uvjete za prijevoznike itd.
Za riješiti je ostalo pitanje financijske discipline, kvalitetnijeg rješenja strukovnog obrazovanja, visokih kamata na poduzetničke kredite i reprograma postojećih kredita kao i visoko porezno opterećenje.

HOK i dalje traži olakšice za prve tri godine novootvorenih obrta, izjednačavanje prava obrtnika s pravima radnika u slučaju zatvaranja obrta te podizanje granice za ulazak u sustav PDV-a, kazao je Topić. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox