Traži se Kolindin nasljednik: Veleposlaničko mjesto u SAD-u prazno do proljeća

Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom mogući je nasljednik Kolinde Grabar Kitarović na mjestu hrvatskog veleposlanika u SAD-u, piše Večernji list.

List piše kako je Drobnjak jedina osoba koju bi predsjednik Josipović podržao ako ga premijerka Kosor predloži na tu funkciju. No, kako ne vjeruje da će se to dogoditi neće podržati nikoga te će veleposlaničko mjesto ostati prazno sve dok ne prođu izbori te se ne formira nova vlada.  Ako se izbori održe krajem ove godine, novog veleposlanika imat ćemo tek u rano proljeće.

Veleposlanstvo će voditi otpravnik poslova

Josipović smatra da je veleposlaničko mjesto u SAD-u prevažno da bi se ikoga forsiralo te ne vidi problem u tome da veleposlanstvo Republike Hrvatske u SAD-u u prijelaznom razdobolju vodi otpravnik poslova.

Podsjetimo, dosadašnja veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović nakon tri godine na toj dužnosti, dobila je mjesto pomoćnice tajnika NATO-a u Bruxellesu. Kada je objavljena vijest o odlasku Grabar Kitarović, u javnosti se spominjalo nekoliko imena kao mogućih kandidata za veleposlaničku funkciju:  Aleksandar Heinae, ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova, Marijo Nobilo, državni tajnik u MVP-u. Među kandidatima predsjednika Josipovića spominjali su se njegovi savjetnici Josip Paro i Romana Vlahutin. (jk)

 

 

 

 

Izvor: Večernji list, 4. srpnja 2011.
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox