Treba li prihvatiti bilo kakvu ponudu za posao?

Iako svakodnevno slušate kako u ovo krizno vrijeme treba prihvatiti bilo kakav posao, odnosno da ponude ne treba odbijati, ipak treba voditi računa o tome kakav se posao prihvaća i je li to pravi posao za vas? Portal mojposao.hr donosi nekoliko smjernica o kojima trebate voditi računa pri prihvaćanju posla.

 

Što vi želite?

Kada prihvaćate ili odbijate ponudu za posao vodite se svojim željama, a ne željama drugih. Posao ne trebate prihvatiti samo zato što bi ste trebali ili zato što to od vas očekuju roditelji. Morate razmisliti o svojim željama i potrebama, jer ćete vi na kraju biti ti koji će raditi taj posao.

Plaća i povlastice

Nakon završetka školovanja mnogi često nemaju jasnu predodžbu o tome koliko bi trebali ili željeli zarađivati na svom prvom poslu, što je posebice izraženo zbog manjka iskustva. Oni koji se ne zapošljavanu prvi put imaju nešto jasniju sliku, ali i dalje trebaju dobro razmisliti je li ponuda prihvatljiva i dobra kada se radi o plaći i povlasticama.

Odgovornosti na poslu

Pitanje koje si morate postaviti je: Koliko je ova ponuda zanimljiva, odnosno koliko će mi predstavljati izazov, a koliko će mi s druge strane nabijati stres i tjerati u suze? Ukoliko se zaposlite na puno radno vrijeme, utoliko ćete na poslu raditi i više od 2.000 sati godišnje. Vjerojatno želite da vam svo to vrijeme bude zanimljivo i zabavno.

Korporativna kultura

Iako još niste počeli raditi u tvrtki ili organizaciji, već na samom razgovoru za posao, uz pomoć internetskih stranica i društvenih mreža, možete saznati nešto o korporativnoj kulturi. Ukoliko vam glava, srce ili želudac šapću da tvrtka nije dobra primjerice po pitanju odnosa ili suradnje, utoliko biste na to trebali obratiti pažnju.

Prilika za napredak

Ima li ovaj posao mogućnosti koje se mogu razviti kako biste vi ostvarili napredak u svojoj karijeri? Ima li mogućnosti za dodatno obrazovanje? Ova i slična pitanja morate si postaviti prije no što prihvatite posao nekoj kompaniji.

Šef

Kada razmišljate o prihvaćanu posla, jedna od stavki trebala bi vam biti i šef. Odnosno, kakav je vaš nadređeni? Hoće li se s njim moći razgovarati, od njega nešto naučiti i s njime surađivati ili s druge strane ostavlja dojam udaljenog i neprilagodljivog. Budite oprezni jer ako niste na istoj ''valnoj duljini'' moglo bi vas čekati teško radno razdoblje.

Ovo su samo neki od savjeta o kojima trebate razmišljati kada dobijete ponudu za posao. Ukoliko niste u stanju sami kritički razmisliti o mogućnostima i ograničenjima mogućeg posla, utoliko potražite savjet nekog a iskusnijeg. U savkom slučaju, ostanite vjerni sebi i izaberite ono što vam zaista odgovara. (SJ)

 

Izvor: www.mojposao.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox