Turizam 2021.: Sigurnost je preduvjet sezone

Turističke djelatnike ohrabruju očekivanja iz Njemačke o normalizaciji do ljeta

Postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone, a ministar zdravstva Vili Beroš procjenjuje da bi Hrvatska mogla do kraja ožujka procijepiti milijun ljudi, odnosno oko 25 posto čitave populacije. Cilj Ministarstva zdravstva je osigurati što prije procijepljenost od 70 posto te je uvjeren da će se u tome uspjeti.

U skladu je to s procjenama njemačke vlade prema kojima bi već do kraja drugog kvartala trebala biti procijepljena većina građana, što bi značajno potaknulo turistički promet unutar Europske unije ovog ljeta. Ostvari li se takva procjena koju je iznio povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss, to će značiti i početak oporavka interkontinentalnih putovanja i normalizacije ukupnog turističkog prometa.

”Hrvatska mora osigurati status i percepciju sigurne destinacije ove godine jer je to preduvjet dolaska turista i uspješne sezone. Procijepljenost građana je ključna, zbog čega je na Vladi ali i na svima nama velika odgovornost. Osobno sam veliki zagovornik cijepljenja jer je to jedini način normalizacije života i ukupnog gospodarstva. Što se tiče turističkih kompanija, standardi sigurnosti su podignuti značajno već prošle godine, što je i omogućilo situaciju da nismo imali slučaj zaraze u komercijalnim objektima cijele sezone. S obzirom na sve dostupne informacije i pripremljenost i odgovornost cijelog sektora, optimistično gledam na ovu sezonu i smatram da Hrvatska ima sve preduvjete da ponovno budemo najsigurnija i najpoželjnija destinacija na Mediteranu”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Uz cijepljenje, Ministarstvo turizma i sporta najavilo je da će uskoro predstaviti protokole zdravstvene sigurnosti za sve dionike u turizmu, a koje će i marketinški prezentirati na emitivnim tržištima. Također, unutar Ministarstva turizma i sporta osnovan je i poseban savjet za pripremu sezone kojem je cilj da sektor i svi turistički djelatnici budu maksimalno spremni za sezonu.

EK potvrdila program potpora za turizam i sport u visini 202 milijuna eura

Europska komisija je odobrila hrvatski program državnih potpora u iznosu od 202 milijuna eura (1,525 milijardi kuna) za potporu poduzećima u turističkom i sportskom sektoru koja su izravno pogođena pandemijom koronavirusa. Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja i subvencioniranja kamatnih stopa za nove zajmove.

”Turizam je jedan od najpogođenijih sektora ovom krizom i svaka pomoć održavanju likvidnosti turističkih kompanija je dobro došla, posebno sada u jeku priprema za novu sezonu koju moramo dočekati maksimalno spremni. U tom konktestu je vijest o odobrenju hrvatskog programa državnih potpora za poduzeća iz turizma i sporta od strane Europske komisije pozitivna i dobrodošla za cijeli sektor. Očekujemo od Vlade odnosno resornog ministarstva što prije detalje te mjere kako bi se kompanije na vrijeme mogle pripremiti i na najbolji način iskoristiti odobrena sredstva”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Pada broj novooboljelih od COVID-19

Hrvatska bilježi trend pada broja novooboljelih i hospitaliziranih od COVID-19. Prosječan dnevni broj novo oboljelih u posljednjih 7 dana je 941,7, što je 38 posto manje od prosječnog dnevnog broja novo oboljelih tjedan dana ranije. Prema posljednjim brojkama, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 420 slučajeva.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, potvrdio je da Hrvatska bilježi konstantan silazni trend broja oboljelih, hospitaliziranih i ljudi na respiratoru pa i preminulih, no i dalje poziva na oprez i pridržavanje svih epidemioloških mjera na snazi.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox