U Slavoniji sve veća nezaposlenost

Krajem kolovoza u osječkoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 33.000 nezaposlenih osoba, što je 0,2 posto više nego u srpnju i 6,1 posto više nego u kolovozu prošle godine.

Prema podatcima Područne službe, nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji u prvih osam mjeseci ove godine prosječno se mjesečno smanjivala za 0,1 posto. Pritom se u siječnju i veljači povećavala prosječno za 3,8 posto, od ožujka do lipnja smanjivala za 3,4 posto, a u srpnju i kolovozu ponovno povećavala, prosječno za 2,4 posto. Najveći udio u registriranoj nezaposlenosti u kolovozu imaju osobe starije od 50 godina, koje čine 25,7 posto ukupnog broja nezaposlenih, dok udio mladih osoba, u dobi od 15 do 24 godine, iznosi 19,9 posto.

Od ukupnog broja nezaposlenih u kolovozu, 6.489 osoba ili 19,7 posto, tražilo je posao prvi put. Preostalih 26.511 nezaposlenih osoba ili 80,3 posto, imalo je prethodno radno iskustvo, a prije prijavljivanja na evidenciju Zavoda, najveći broj radio je u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i poljoprivredi. Na kraju mjeseca kolovoza 49,6 posto nezaposlenih čekalo je na zaposlenje dulje od godinu dana. Njihov se udio smanjio za 1,2 posto u odnosu na srpanj, te 8,7 posto u odnosu na kolovoz prošle godine. U kolovozu se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 2.256 osoba, dok je iz evidentirane nezaposlenosti otišlo ukupno 2.187 osoba. Od ukupna broja novoprijavljenih osoba, njih 18,6 posto je bez prethodnog radnog iskustva, a najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju osječkog HZZ-a iz prerađivačke industrije te završetkom javnih radova.

Zbog zapošljavanja, po ugovoru o radu, ugovoru o djelu ili drugom obliku rada evidenciju je napustila 1.421 osoba, što je 18,4 posto manje nego prethodnog mjeseca, a prema ugovoru o radu, u kolovozu je zaposleno je 1.297 osoba, 21,4 posto manje nego u srpnju. Tijekom kolovoza poslodavci su osječkoj Područnoj službi HZZ-a prijavili 781 slobodno radno mjesto, što je 11,5 posto manje nego prethodna mjeseca. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz javne uprave i obrane, obveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja, prerađivačke industrije i građevinarstva. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox