U sudnici prikazana snimka sastanka Sanadera i Hernadija

Snimka sastanka Ive Sanadera s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem u  zagrebačkom restoranu ipak je zakonit dokaz na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a optuženom za uzimanje provizije od Hypo banke i primanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Odluku o uvrštavanju snimke među sudske dokaze poslijepodne je donijelo vijeće suca Ivana Turudića, unatoč žestokom protivljenju Sanaderove obrane koja je u više navrata isticala da je sporna snimka nezakonita zbog čega se ne može koristiti kao dokaz.

U 'nijemoj' četverominutnoj video snimci koja je potom prikazana u sudnici vide se Sanader i Hernadi u razgovoru tijekom kojega bivši premijer i predsjednik uprave MOL-a razmjenjuju papirić na kojem je Sanader prethodno nešto zapisao. Također, Sanader se vidi kako iz mobilnog telefona vadi bateriju.

Odbacujući tvrdnje obrane Turudić je kazao da se ne radi o dokazu koji je bio pribavljen kršenjem Ustava, zakona ili međunarodnih prava. "Pregledom snimke je utvrđeno da je nastala u javnom prostoru koji je označen kao takav", kazao je Turudić. Ipak, složio se s tvrdnjama obrane kako je neprihvatljivo što je snimka prije suda došla do medija.

Obrana: Snimka ne govori što se zapravo dogodilo

No, nakon što je snimka puštena u sudnici Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da se radi o montiranom materijalu. "Integralna snimka, koliko smo mi shvatili ima više od dva sata. Ne radi se o integralnoj snimci na kojoj se može pratiti što se u restoranu zaista dogodilo", kazala je Sloković.

Suđenje je nastavljeno ispitivanjem svjedoka Roberta Tafre, nakon kojega bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić. No, prema najavama suca Turudića moguće je da se Granićevo svjedočenje o navodnom Sanaderovom primanju provizije od Hypo banke odgodi za sljedeće ročište, s obzirom da je današnje suđenje kasnilo čak dva sata zbog lažne dojave o bombi u zgradi suda.

 

 

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox