UN: Masovno uginuće pčela je tek vrh ledenoga brijega

Masovno uginuće pčelinjih zajednica u mnogim dijelovima svijeta možda je dio šire, a skrivene prijetnje divljim kukcima oprašivačima koji su nužni za opskrbu ljudi hranom, pokazala je studija Ujedinjenih naroda. Pad broja cvjetnica, širenje parazita, upotreba pesticida i onečišćenje zraka među desetak su faktora koji stoje iza nedavna propadanja pčelinjih kolonija u Sjevernoj Americi i Europi, objavio je UN-ov program za okoliš (UNEP).

Ta zbirka problema, a ne samo jedan, što bi bilo lakše riješiti, ubija pčele u košnicama, a možda zaprijeti i divljim pčelama i drugim kukcima presudnima za oprašivanje kultura poput soje, krumpira i jabuka. Ovo što se sada događa s pčelama tek je vrh ledenoga brijega - rekao je za Reuters Peter Neumann, vodeći autor studije o - globalnim poremećajima pčelinjih kolonija i ostalim prijetnjama kukcima oprašivačima.

Nema neposredne prijetnje oprašivačkom katastrofom, ali loše nam se piše - kaže Neumann iz švicarskoga centra za istraživanje pčela. Moramo nešto poduzeti kako bismo osigurali oprašivanje i budućim generacijama. Studija je pokazala da propadaju pčelinje kolonije i u Kini, Egiptu i Latinskoj Americi. Ima naznaka da to postaje globalni problem - rekao je Naumann u telefonskome intervjuu. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox