Unatoč prosvjednima konvoj s nuklearnim otpadom na putu kroz Njemačku

Usprkos prosvjedima oponenata, konvoj s radioaktivnim otpadom krenuo je rano ujutro u srijedu iz Karlsruhea prema mjestu skladištenja na sjeveroistoku Njemačke, objavila je policija.


Snage reda ranije su uklonile stotine mirnih prosvjednika koji su zauzeli željezničku prugu. Približno 350 osoba stavljeno je u pritvor, objavila je policija.

Konvoj s pet posebnih kontejnera "Castor", dug 80 metara sa 60 tona otpada među kojim plutonija i urana, trebao bi doći do nuklearne centrale Lubmin, blizu Greifswalda. Njegov dolazak nakon 900 km predviđa se za četvrtak.

Tisuće osoba prosvjedovalo je u subotu u nekoliko njemačkih gradova protiv prijevoza tog nuklearnog otpada. Otpad potječe iz radova provedenih između 1971. i 1990. u pokusnom centru za obradu nuklearnog otpada.

Centrala u Lubminu zaustavljena je nakon pada Berlinskog zida, poput ostalih istočnonjemačkih nuklearnih postrojenja. Od kraja 1990. Lubmin se bavi aktivnostima denuklearizacije, ali Njemačka ondje skladišti kontejnere s radioaktivnim otpadom. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox