Urednici HRT-a birat će se natječajem, a Sabor odlučuje o ravnatelju

Konačnim prijedlogom izmjena Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji koji je Vlada uputila Saboru, predlaže se da se vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenuje u roku od osam dana od donošenja zakona. Rok za raspisivanje natječaja za glavnog ravnatelja produljen je na 90 dana.
Premijer Zoran Milanović naglasio je da Vlada u predlaganju izmjena nema bilo kakve političke motive i nema namjeru uređivati informativni program, već je zanima budućnost tog medija. Prema prijedlogu Sabor bira i sva upravna tijela HRT-a (glavni ravnatelj, ravnateljstvo, programsko vijeće i nadzorni odbor) i to kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika u Saboru, piše HRT

Time je, kaže ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, ispunjena ideja o transparentnom i reprezentativnom biranju. Glavni urednici pojedinih programa birali bi se na javnom natječaju, čime se osigurava transparentan način izbora, dodala je ministrica. Prema prijedlogu, NO i programsko vijeće HRT-a mogu biti konstituirani kada je imenovana većina članova tih tijela i time se osigurava nesmetano djelovanje tih tijela dođe li do zastoja u postupku imenovanja ili promjeni dijela članova, kazala je.

Milanović je kazao kako izmjene zakona o HRT-u u javnosti izazivaju nerazmjerno puno više interesa no što je njegov značaj pa se, rekao je, izboru glavnog ravnatelja HRT-a pridaje puno veći značaj nego izboru guvernera Hrvatske narodne banke, koji je ustavna kategorija. Osvrnuo se i na odredbu da se glavna tijela HRT-a biraju u Saboru kvalificiranom većinom te pozvao Ured za zakonodavstvo da pogleda još jednom je li ta odredba u skladu s Ustavom. Ustav izričito kaže da se zakoni donose običnom većinom, a kvalificiranom većinom tamo gdje je izričito propisano, odnosno organski zakoni, kazao je Milanović koji smatra da zakon o HRT- to nije. Kvalificirana većina u Saboru će prilikom donošenja zakona biti i mi ćemo se potruditi da bude dovoljno zastupnika u Saboru, ali idemo vidjeti da li zakone imamo čisto uređene, dodao je. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox