USKOK: Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj i dalje traje

Nakon obavijesti da je u Mađarskoj obustavljena istragu o podmićivanju u slučaju INA-MOL, USKOK je priopćio da "eventualna odluka mađarskog tužiteljstva" nema nikakvog utjecaja na postupak koji se u Hrvatskoj vodi protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija te da je istraga protiv njega i dalje otvorena.

Budući da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kazneni progon protiv Z. T. Hernadija nije ustupilo nadležnim pravosudnim tijelima Republike Mađarske, istraga protiv imenovanog je u Republici Hrvatskoj i nadalje u tijeku, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama, ističući da do sada nisu zaprimili obavijest Vrhovnog državnog odvjetništva Mađarske o eventualno donesenoj odluci o istrazi protiv predsjednika Uprave MOL-a.

Vijest da je u Mađarskoj obustavljena istraga protiv Hernadija objavili su mađarski i svjetski mediji citirajući glavnog tužitelja Imru Keresztesa. Moguća odluka nadležnog pravosudnog tijela Mađarske o dovršetku istraživanja, kako to prenose sredstva javnog priopćavanja, nije od važnosti za istragu USKOK-a. Tek nakon ispitivanja imenovanog biti će moguće donijeti državnoodvjetničku odluku, ističu u USKOK-u.

Također podsjećaju da su sredinom lipnja 2011. putem međunarodne pravne pomoći zatražili Hernadijevo ispitivanje, što je mađarsko tužiteljstvo odbilo s obrazloženjem da se radi o zaštiti mađarskih nacionalnih interesa, odnosno da ga ne mogu ispitati "jer bi prenošenje podataka ugrozilo sigurnost Republike Mađarske". Početkom prosinca 2011. USKOK je ponovo zatražio njegovo ispitivanje, nakon čega nije zaprimljen nikakav odgovor, ističu u USKOK-u. Mađarsko tužiteljstvo izvijestilo je da je nakon provedene istrage zaključilo kako dvije ciparske tvrtke, koje su navodno prenijele novac, nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi nego da pripadaju jednom velikom ruskom investitoru. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox