USKOK istražuje kako je Sanaderov iskaz dospio u novine

USKOK je počeo istraživati kako je iskaz Ive Sanadera na prvom ispitivanju pred zamjenicama ravnatelja USKOK-a dospio u novine, te je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

Nakon što je Večernji list u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio dijelove snimljenog prvog ispitivanja osumnjičenika u kaznenom predmetu protiv okrivljenog I. S., USKOK je u ponedjeljak prijepodne započeo s provođenjem izvida i dokaznih radnji kako bi se utvrdilo tko je odao podatke iz tog spisa, navodi se u danas objavljenom priopćenju na internetskoj stranici USKOK-a, u kojem su navedeni samo inicijali okrivljenog I.S.

Večernji list je, dodaje se u priopćenju, u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio članke u kojima je objavljen sadržaj dokazne radnje prvog ispitivanja I. S. koji je svoju obranu dao zamjenicama ravnatelja USKOK-a. Novinar je morao pregledati sadržaje s DVD-a jer se po novom Zakonu o kaznenonm postupku iskaz osumnjčenika snima.

DVD sa Sanderovim iskazom osim USKOK-a posjeduje i obrana osumnjičenika ali i branitelji drugih okrivljenika iz tog predmeta. To znači da USKOK nije jedini koji posjeduje snimku. U priopćenju se brane od činjenice da je netko iz USKOK-a te snimke dao neovlaštenim osobama. Navode da je svrha takvog postupanja: dikreditirati rad državnog odvjetništva u cjelini stvaranjem predodžbe o tome kako upravo iz USKOK-a cure informacije.

Iz Ureda su upozoravali odgovorne u Večernjem listu da se podaci ne smiju objavljivati, a kako ni to nije pomoglo bolje će se istražiti cijeli slučaj. Kako sva upozorenja nisu dala rezultate to je USKOK započeo s dokaznim radnjama i izvidima radi donošenja odluke je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona, stoji na kraju priopćenja USKOK-a. (Hina/HT)

 

 

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox