USKOK podignuo prvu optužnicu protiv Sanadera

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK je podigao prvu optužnicu kojom ga tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlouporabio položaja i ovlasti te nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

Bivši premijer optužen je da je zlouporabio položaj i ovlasti od kraja 1994. do ožujka 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada je zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila.

U USKOK-u tvrde da je Sanaderu dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga, odnosno 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cjelosti isplaćena nakon što je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava.

Ratno profiterstvo

USKOK Sanadera tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. U optužnici se predlaže da se Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna.

Osim sa optužbom za primanje provizije od Hypo banke, bivši premijer suočen je s još nekoliko antikorupcijskih istraga u kojima ga se tereti za zloporabe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita. Sve sumnje Sanader je do sada odbacio. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox