USKOK: Sanader i Ježić pokušali oštetiti JANAF za 10 milijuna eura

USKOK je proširio istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i vlasnika Dioki grupe i riječkog Novog lista Roberta Ježića, zbog sumnje da su Ježićevoj tvrtki pokušali pribaviti nezakonitu dobit od čak 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF.


U priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici USKOK je naveo da se Sanadera tereti za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti, a Ježića za poticanje na te zlouporabe.

USKOK sumnja da je Sanader kao predsjednik vlade od studenog 2008. do lipnja 2009. koristio svoj položaj kako bi se u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Robert Ježić. No, ta je cijena za 10 milijuna eura bila veća od stvarne cijene za koju je zemljište u konačnici i prodano.

Sastanak Ježića i odgovornih osoba u JANAF-u, tvrde u USKOK-u, na Sanaderov je zahtjev organizirao bivši ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec.

Održano je više sastanaka na kojima je od predstavnika JANAF-a Damir Polančec tražio da se pregovori čim prije dovrše s ciljem zaključenja ugovora po traženim uvjetima Roberta Ježića. Međutim, s obzirom da nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora, zbog toga što je cijena koju je tražio Robert Ježić bila znatno viša od tržišne cijene, prema procjenama koje su izrađene na traženje JANAF-a, Ivo Sanader je i osobno tijekom svibnja 2009. godine organizirao sastanak u svom uredu u Vladi RH na kojem je od odgovornih osoba JANAF-a zatražio da zaključe ugovor po uvjetima postavljenima od strane Roberta Ježića, iako je znao da bi time za društvo JANAF nastupila šteta, a društvu DIOKI bi se pribavila nepripadna korist u iznosu od najmanje 10 milijuna eura - navodi se u priopćenju.

Sva sumnjičenja Sanadera

Ipak do sklapanja ugovora nije došlo, jer su odgovorni u JANAF-u odbili Sanaderov zahtjev, svjesni da bi na taj način oštetili državno poduzeće kojem su na čelu.

U USKOK-u ističu da je nakon proširenja istrage Austriji, gdje se Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru, upućena zamolnica za uručenje "potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika", a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Hrvatskoj.

Od prosinca prošle godine i Ježić se nalazi u pritvoru, a na zagrebačkom Županijskom sudu poslijepodne bi se trebalo održati ročište na kojem će se odlučiti hoće li ostati u Remetincu. Protiv Ježića i Sanadera od ranije se vodi istraga zbog sumnje da su zajedno s bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorili prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna. Mravak je osumnjičen i da je tvrtkama u sastavu Diokija bez odluke uprave HEP-a dao i zajam od 15 milijuna kuna.

Sanader se, osim toga, sumnjiči i u aferi "Fimi media", u kojoj je iz javnih poduzeća i ministarstava navodno izvučeno oko 80 milijuna kuna. Tereti ga se i za dobivanje provizije za kredit koji je Hypo banka dala hrvatskoj Vladi. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox