Usporen rast stranih ulaganja u Kinu

Rast izravnih inozemnih ulaganja u Kinu blago je usporio u osmomjesečnom razdoblju zaključno s krajem kolovoza na 18,1 posto zbog blagog slabljenja povjerenja u drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

 

U razdoblju od siječnja do kolovoza inozemne su kompanije u Kinu ulile 65,95 milijardi dolara, priopćio je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Yao Jian na redovitom brifingu za novinare.

To je nešto manje od 20,7-postotnog rasta zabilježenog u razdoblju od siječnja do srpnja, te 19,6-postotnog rasta ostvarenog u prvoj polovici godine.

Usporavanje je vjerojatno posljedica visoke osnovice za usporedbu u kolovozu 2009., kada je zabilježen snažan oporavak izravnih stranih ulaganja nakon razdoblja posrtanja, naglasio je Ren Xianfang, ekonomist američke savjetodavne kuće IHS Global Insight.

U ovogodišnjem su kolovozu izravna inozemna ulaganja u Kinu dosegnula vrijednost od 7,6 milijardi dolara, 1,4 posto više nego u istome mjesecu lani, kazao je Yao.

Usporedbe radi, u srpnju su se ulaganja povećala za 29,2 posto.

Ren tumači to usporavanje globalnim neizvjesnostima koja utječu na inozemna ulaganja. "Neizvjesnosti u vezi s vanjskom potražnjom prigušit će sklonost inozemnim ulaganjima u kinesko tržište", kazao je.

Podaci uključuju ulaganja inozemnih kompanija u tvrtke u sektoru prerađivačke industrije, nekretnina i poljoprivrede, ali ne i gotovinu položenu u banke i druge financijske institucije. (hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox