Uveden sustav za pohranu informacija antikorupcijskog sektora

Putem projekta IPA 2007, a kao pomoć pri uvođenju, nadzoru i reviziji antikorupcijske politike u Ministarstvu pravosuđa uveden je jedinstveni informacijski sustav (ACIS) za pohranu informacija i podataka antikorupcijskog sektora, izvijestili su danas u Informacijskom centru Europske unije na svečanom zatvaranju projekta vrijednog 461.600 eura.

 

Na taj će se način, rečeno je, u Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa RH, kao nositelju projekta, kao i u više od 20 institucija uključenih u antikorupcijski sustav, omogućiti dvosmjerna međuagencijska komunikacija i razmjena podataka o provedbi antikorupcijske politike, ali i komunikacija građana s antikorupcijskim sektorom kroz internet portal www.antikorupcija.hr koji je znatno poboljšan i takav dostupan javnosti od prošlog tjedna.

Fulvio Bianconi, voditelj projekta ispred delegacije EU u Hrvatskoj, naveo je da su hrvatske institucije uvođenjem jedinstvenog informacijskog sustava dobile bitan operativni alat za antikorupciju odnosno za koordinaciju antikoruptivne politike i transparentnost, kako bi se mogla lakše pratiti provedba Strategije suzbijanja korupcije i popratnog Akcijskog plana što je napredak u procesu zatvaranja Poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava). 

Sve na jednom mjestu

Antikoruptivna alijansa danas ima moderan informacijski sustav kao 'komad štiva' koje valja nadopisivati i zato ćemo i nadalje povezivati postojeće baze podataka i stvarati 'dodanu vrijednost' podacima s kojim raspolažemo, naročito u svrhu prevencije korupcije, a tu će značajnu ulogu imati i Državno odvjetništvo, USKOK te sudstvo - kazao je voditelj projekta Tihomir Kralj, tajnik Ministarstva pravosuđa najavljujući nove podprojekte iz EU fonda.

Načelnik Sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa Davor Dubravica je naglasio kako će nastojati i da web stranica namijenjena građanima, uz informacije o tome kako spriječiti korupciju i kome je prijaviti, na jednom mjestu daje pregled svih propisa pa i onih koji su u postupku donošenja.

Projekt "Razvoj informacijskog sustava u svrhu jačanja međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - središnja baza podataka i sigurni pristup Intranetu/Internetu" proveli su konzorciji AAM Management Information Consulting Ltd, mađarska savjetodavna tvrtka i Teched savjetodavne usluge d.o.o., hrvatska tvrtka. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox