Vlada IT usluge kupuje izravnim pogodbama

U posljednjih nekoliko dana Vlada je u Narodnim novinama objavila devet javnih nabava ukupno vrijednih blizu milijun kuna za različite IT proizvode i usluge na različite iznose i s različitim tvrtkama.

Ono što je zajedničkom tim javnim natječajima je da su sklopljeni izravnom pogodbom bez prethodne objave, piše Poslovni dnevnik.

Za svaki javni natječaj prikupljena je samo jedna ponuda te je na temelju toga zaključeno da je riječ o tvrtkama koje jedine u Hrvatskoj mogu ispuniti tražene uvjete.

Najveći posao, u vrijednosti od 358.000 kuna sklopljen je s tvrtkom Microsoft Hrvatska, od kojeg je Vlada naručila takozvane Microsoft Premier usluge. To ne bi bilo sporno da u isto vrijeme Vrhovni sud i državna tvrtka APIS IT nisu za istu uslugu raspisali otvorenu javnu nabavu i do upola manjeg iznosa.

Jedan izvor za list je rekao da je prije riječ o neznanju, nego lošoj namjeri. Iz Microsofta Hrvatska su poručili kako je njihova Microsoft Premier usluga jedinstvena te uključuje specifična znanja koje isporučuje isključivo tvrtka Microsoft  Corporation velikim korisnicima. (jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox