"Vlada je pokazala da joj je turizam od strateške važnosti''

U sklopu Vladinih mjera za povećanje konkurentnosti i likvidnosti poduzetnika od 1. siječnja 2013. trebalo bi na snagu stupiti smanjenje stope PDV-a na dio usluga u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti što je, po ocjeni ministra turizma Veljka Ostojića, dugoročna mjera kojom se turizmu priznaje strateška važnost te će biti dodatni poticaj za daljnji razvoj turizma i njegovu investicijsku atraktivnost.

Takva mjera najavljena je na jučerašnjoj sjednici Vlade, a to je i, kako ističe ministar, jedan od pet strateških ciljeva Ministarstva turizma u četverogodišnjem mandatu.

Dodaje i da je uvođenje diferencirane stope PDV-a usuglašeno već na početku mandata čime se jasno ističe da je turizam jedan od strateških sektora hrvatskog gospodarstva.

Očekujući da će to turističkim djelatnicima omogućiti i dugoročno planiranje te još kvalitetniju pripremu za turističku 2013., naglašava i da će to, uz ostale strateške mjere, pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma na međunarodnom turističkom tržištu.

Stupanjem te odluke na snagu napokon će se, kako kaže, niža, diferencirana stopa PDV-a primjenjivati na sve usluge iz područja turizma i ugostiteljstva sukladno direktivi EU, a po uzoru na druge, Hrvatskoj konkurentne turističke zemlje u Europi.

Osvrnuvši se u izjavi za Hinu i na utjecaj povećane opće stope PDV-a na 25 posto, a koja će se do kraja ove godine primjenjivati i na dio usluga u turizmu, ministar Ostojić samo je naglasio kako se u svom dugogodišnjem radu u turizmu uvijek zalagao za stvaranje što povoljnijeg okvira za rad u tom sektoru, pa i za uvođenje smanjene stope.

Za to su, kako smatra, nažalost do sada propuštene već brojne prilike te vjeruje da će sada prvi put u povijesti hrvatski turistički sektor dobiti zasluženi porezni status te da će zahvaljujući najavi smanjenju PDV-a za čak 15 postotnih poena od početka 2013. moći još kvalitetnije pripremiti iduću turističku godinu. (Hina/jh)

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox