Vlada: o Ini nakon istrage DORH-a

Hrvatska vlada nije raspravljala o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, jer je odlučila sačekati rezultate istrage koje je pokrenulo Državno odvjetništvo o spornoj kupovini dionica Ine, a koja je pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru, rekla je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade.

Objašnjavajući zašto Vlada neće danas, kako je ranije bilo najavljivano, raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o privatizaciji Ine, premijerka je podsjetila da Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) prije toga zaustavila trgovanje dionicama Ine.

Hanfa je podnijela prijavu Državnom odvjetništvu (DORH) na temelju sumnje da su dionice koje su sporne, stečene opranim novcem, odnosno manipulacijom - kazala je Kosor.

Istaknula je da je u međuvremenu DORH počeo provjeravati što se događa, a temeljem Zakona o kaznenim djelima na tržištu kapitala, te da je istraga pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru.

Odlučili smo pričekati rezultate istrage i odluke DORH-a - rekla je premijerka, dodajući da DORH, kao i Vlada, štiti interese Republike Hrvatske.

To je stavila i u kontekst "najnovijih događaja, istražnih radnji vezanih uz Inu".

Napomenula je kako će se pratiti i odluke Hanfe, kao i ako bi se eventualno nastavilo stjecanje dionica Ine "na tako netransparentan način".

Vlada će, kao ugovorna strana, tražiti rješenja u razgovoru i dogovoru s MOL-om, vodeći pritom računa o strateškim interesima Hrvatske - poručila je Kosor.

Premijerka je najavila i kako će se zapravo morati ići na promjenu cijelog zakona o privatizaciji Ine te da je pokrenut i postupak u tom smislu.

Čekat ćemo rezultate istrage koja je pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru. Vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti odgovore na mnoga pitanja - ponovila je Kosor. Za nas je, kaže, osobito važna borba protiv bilo kakvog oblika manipulacije.

Stavila je to i u kontekst završetka pregovora s EU o poglavlju 23. (pravosuđe) i jačanju kapaciteta u borbi protiv kriminala i korupcije.  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox