Vlada priprema privatizaciju bolnica, zatvora i staračkih domova

Ako ste razmišljali o pokretanju posla ali nikako se niste mogli dosjetiti s čim bi krenuli možda bi vam ideju mogla dati nova privatizacija Vlade. Odlučili su privatizirati zatvore, staračke domove, hospicije i školske ustanove, piše Jutarnji list.

Agencija za javno privatno partnerstvo koja je osnovana u siječnju 2009. godine uskoro bi mogla imati stratešku ulogu u pokretanju gospodarstva i kapitalnih projekata nove Vlade. Kroz agenciju bi trebale proći stotine projekata s kojima će Kukuriku koalicija pokušati pokrenuti gospodarstvo. Radi se o gradnji energetske, turističke, transportne, ali i socijalne infrastrukture: hospicija, staračkih domova, zatvora i školskih ustanova. S obzirom da država više nema novca za financiranje socijalne infrastrukture većina tih projekata će biti odrađena prema modelu javno privatnog partnerstva, potvrdili su iz Vlade. 

Država bi investitorima trebala osigurati infrastrukturu, lokacije za gradnju, građevinske dozvole i pristup komunalnoj mreži, a investitori bi zauzvrat cijenu usluga u socijalnim i zdravstvenim ustanovama toga tipa prilagodili hrvatskom standardu. a ne tržištu. Središte svih projekata bila bi Agencija za javno privatno partnerstvo koja je državu već koštala 20 milijuna kuna, a u tri godine uspjela je odraditi samo četiri projekta. A zanimljivo je i to da su svi projekti na red došli u drugoj polovici 2011. godine, neposredno prije izbora. 

Sugovornici iz Vlade tvrde da su za neke kapitalne projekte prema modelu JPP-a u energetici i transportu već zainteresirani ozbiljni inozemni investitori, a potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić tijekom kampanje se zalagao za javno-privatno partnerstvo u telekomunikacijama. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 10. siječnja 2012.
Foto: Robert Anic/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox