Vlada tjera sindikate u pregovore o ZOR-u

Foto: Dusko Jaramazl/PIXSELL

Hrvatska udruga sindikata (HUS) ustvrdila je danas da Vlada, skrivajući konkretne namjere, tjera sindikate u pregovore s poslodavcima o Zakonu o radu (ZOR), gazeći na taj način višekratna obećanja premijera Milanovića kako izmjena ZOR-a neće biti. 

Nakon donošenja Zakona o reprezentativnosti i Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenim u javnim službama, Vlada nastavlja provoditi obračun sa sindikatima te, usprkos suprotnim najavama njezinih najviših predstavnika, sili sindikate na razgovore s poslodavcima o izmjenama Zakona o radu, navodi se u priopćenju HUS-a koje je potpisao predsjednik te sindikalne središnjice Ozren Matijašević.

Zakonom o reprezentativnosti, tvrde iz HUS-a, sindikalni je pokret izvrgnut birokratizaciji na način suprotan demokratskim tekovinama i temeljnim ustavnim pravima, a Zakonom o uskrati pogaženo je temeljno načelo kolektivnih radnih odnosa, budući da je Vlada svoju obvezu iz kolektivnog ugovora, u kojemu je poslodavac, odlučila ukinuti u zakonodavnoj proceduri, remeteći povjerenje suugovarača.

Koristeći se perfidnom medijskom taktikom, Vlada upravo ovih dana, skrivajući konkretne namjere, tjera sindikate u pregovore s poslodavcima o Zakonu o radu, gazeći na taj način višekratna obećanja premijera Milanovića kako izmjena ZOR-a neće biti, navode iz HUS-a.

HUS "oštro osuđuje nedosljednost i netransparentnost Vlade koja gazi obećano te odbija socijalnijm partnerima predočiti svoje prijedloge i namjere". Kao uvjet bilo kakvim razgovorima o Zakonu o radu, HUS će, kako se navodi, inzistirati na ukidanju mogućnosti ugovaranja materijalnih prava radnika u Europi izbjegavanim pravilnicima o radu, te na zaključivanju općeg kolektivnog ugovora kojim svi radnici u Hrvatskoj trebaju dobiti minimum zaštite i uvjete rada dostojne čovjeka. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox