Vlasnik Marcellina: Nisam idiot da govorim gostima da ih snimam

Mario Čerhak, vlasnik zagrebačkog restorana u kojem je bivši premijer Ivo Sanader snimljen u razgovoru s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu nije uspio objasniti kako je od snimke cijelog susreta ostalo samo nekoliko minuta materijala.

Također nije odgovorio niti na pitanje kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji ga je navodno nazvao i pitao za snimku, znao da ona uopće postoji.

Nakon niza nelogičnosti i neodgovorenih pitanja sudac Ivan Turudić upozorio ga je da od svjedočenja ne radi farsu, ne komentira pitanja ili na njih odgovara protupitanjima.

Od svjedoka se također nije moglo doznati zašto je, nakon brisanja većine snimki na kojima je bio bivši premijer, ostavio baš ovu koja se koristi kao dokaz u postupku gdje se Sanadera tereti da je od predsjednika uprave MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Snimao sve goste

Čerhak je posvjedočio da je video nadzor u njegovu restoranu snimao sve goste i prostorije, a na pitanje Sanaderove obrane je li bivšeg premijera obavijestio da ga se snima odgovorio je kako "nije toliki idiot".

Dnevno prođem kroz najmanje 50 videonadzora i nikad mi ni jedan idiot nije prišao i rekao da se snima. I zato ne znam zašto bi ja bio takav idiot, kazao je Čerhak.

Potvrdio je da je dio snimaka na kojima je zabilježen bivši premijer svjesno obrisao nakon medijskih napisa u kojima se njegov restoran opisivao kao stožer Sanaderova povratka na vlast. Tek je manji dio snimljenog materijala ostavio, no o tome nije nikome govorio, a posebno ne novinarima Jutarnjeg lista u kojem je prije početka suđenja objavljen detaljan opis događaja na snimci.

Na upit kako se sa snimkom našao u državnom odvjetništvu Čerhak je kazao da ga je jedan dan nazvao osobno Bajić koji ga je "pozvao na kavu". Iako se, po vlastitim riječima, pokušao izvuči od predaje snimke morao je "popustiti" i istražiteljima dozvoliti da sami izuzmu dokazni materijal.

"Nebitne okolnosti"

Potvrdio je da je uz Sanadera i Ježića taj dan u restoranu bio i vlasnik DIOKI-ja Robert Ježić, koji je u ovom slučaju krunski svjedok protiv Sanadera. Obrana bivšeg premijera prigovorila je istinitosti Čerhakova iskaza ističući da je sudjelovao u sprezi DORH-a i medija te da je "samo jedan u nizu likova koji u ovom slučaju svjedoče o nebitnim okolnostima".

Sanaderovi odvjetnici ranije su prigovorili i na iskaz prvog današnjeg svjedoka Branka Radoševića koji je kazao da ga je bivši premijer prisiljavao da obavi poslove nužne za izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja iz Ine.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i bivšeg predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka. (Hina/jk)

 

 

Foto: svjedoci vlasnik Marcellina Mario Cerhak, Branko Radosevic, bivši direktor Plinacroa (Antonio Bronic/PIXSELL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox