Vrdoljak: Za projekte energetske učinkovitosti 800 milijuna kuna

Prvi natječaji za projekte energetske učinkovitosti za 30-ak objekata javne uprave bit će raspisani uskoro, najavio je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak koji procjenjuje da bi ukupne investicije u projekte energetske učinkovitosti u ovoj godini mogle biti oko 800 milijuna kuna.

Idućih godina to može biti više, možda i dvostruko, kazao je Vrdoljak odgovarajući na novinarska pitanja nakon što je otvorio konferenciju Energy Efficiency Arena 2012., dvodnevnu konferenciju koju organizira Infoarena grupa.

Projekt energetske učinkovitosti jedan je od ključnih i za Hrvatsku on može značiti izvozni potencijal, kazao je Vrdoljak koji je uvjeren da Hrvatska može biti lider u regiji kada je riječ o sustavu, tvrtkama koje rade na projektima i proizvodima važnim za energetsku efikasnost, itd.

Pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj najavila je kako bi se prvi natječaji za projekte energetske efikasnosti mogli odnositi na objekte vezane uz ministarstva zdravlja te socijalne politike i mladih, odnosno bolnice, dječje vrtiće i sl.

Potencijal za 235 tisuća radnih mjesta

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj 11.000 zgrada javnog sektora, a ide li se na integralnu obnovu njih pet posto godišnje to je oko 550 zgrada, za što se investicija procjenjuje na oko 119 milijuna eura.

Iznoseći podatke o potencijalnim ulaganjima u program obnove 5 posto javnih zgrada, potom jedan posto zgrada iz stambenog sektora i tri posto komercijalnih zgrada, Pavičić Kaselj je kazala kako su svi ti projekti potencijal za 235 tisuća izravnih i neizravnih radnih mjesta.

Pametna brojila iz HEP-a

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević smatra kako se kroz energetsku učinkovitost otvara prostor i za gradnju obnovljivih izvora energije i najavljuje da će se HEP snažnije uključiti u taj proces te snažnije ući u razvoj pametne mreže, pametnih brojila.

Uz komunikaciju s građanima stvorit ćemo mogućnosti da potrošači sami kontroliraju svoju potrošnju, da smanje trošak za električnu energiju i u drugom koraku otvoriti mogućnosti da kroz proizvodnju iz obnovljivih izvora sebi osiguraju dodatni izvor dohotka, kazao je Koračević. (Hina/jk)

 

 

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox