Washington neupitno podržava ulazak Hrvatske u EU

Hrvatska je najbolji primjer koliko se može napredovati kada se donese strateška odluka o ulasku u Europsku uniju - rekao je u Bruxellesu zamjenik pomoćnika američke državne tajnice zadužen za jugoistočnu Europu Thomas Countryman.

 

Koordinacija između Sjedinjenih Država i Europske unije u pitanjima vezanim za jugoistočnu Europu važnija je nego ikad, a mi smo jasno rekli da se demokratizacija svih zemalja regije postiže kroz integracije u Europsku uniju koja je imala snažnu privlačnu moć za socijalni i gospodarski napredak u srednjoj i istočnoj Europi i vjerujemo da isto vrijedi i za jugoistočnu Europu, navodi Countryman.  

Mislim da nema boljeg primjera za to od nevjerojatnog napretka koji je Hrvatska napravila u posljednji šest ili sedam godina, od kada je donijela odluku da odlučno krene prema članstvu u Europskoj uniji - rekao je Countryman skupini novinara u Bruxellesu.

Na pitanje mogu li Sjedinjene Države utjecati na to da se izbjegne mogućnost novih prepreka na preostalom putu Hrvatske prema članstvu u EU-u, primjerice od Nizozemske ili Velike Britanije, ili mogućih problema s ratifikacijom u Sloveniji, Countryman je rekao da američka potpora nije upitna, ali da odluku donose zemlje EU-a. Dodao je da mu nije poznata nijedna "javna primjedba" država članica EU-a na račun Hrvatske. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox