Zbog vremenskih neprilika cijene hrane rastu

Cijene hrane u svijetu porasle su u siječnju prvi put u šest mjeseci budući da je strah od nepovoljnih vremenskih prilika podupro rast cijena žitarica i ulja, objavila je agencija UN-a za hranu.

U prvom ovogodišnjem mjesecu cijene hrane porasle su gotovo dva posto u odnosu na prethodni mjesec, pa je odgovarajući prosječni indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda iznosio 214 bodova. Posljednji su puta porasle u srpnju prošle godine. Riječ je prije o pauzi u silaznom trendu nego o promjeni trenda, pri čemu valja ukazati na veliku dozu neizvjesnosti, upozorio je viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian.

Najviše su pritom poskupjele cijene biljnih ulja, tri posto, i žitarica, 2,3 posto, pokazuju FAO-vi indeksi za te dvije skupine namirnica, koji su u prosincu dosegnuli 234 odnosno 223 boda. Postoji mogućnost da cijene porastu i u veljači, s obzirom na ono što smo vidjeli u prvome tjednu, dodaje Abbassian, napominjući da bi rast cijena hrane u ovom mjesecu mogle potaknuti visoke cijene energenata, nepovoljni valutni tečajevi i snažna tržišta dionica. Vremenske prilike u vodećim zemljama proizvođačima i dalje su ključni čimbenik za rast cijena, što unosi još veću nesigurnost u prognoze, kaže Abbassian. Dodaje ipak da "inflatorni pritisci povezani sa cijenama hrane nisu toliko značajni kao što su bili prije godinu dana".

FAO je također revidirao naviše prognozu svjetske proizvodnje žitarica na rekordnih 2,327 milijardi tona, što je za 4,6 milijuna tona više nego što je dosada prognozirao i 3,6 posto više nego što je proizvedeno u 2010. UN-ova je agencija povisila i prognozu svjetskih zaliha žitarica do kraja sezone u 2012., za pet milijuna tona na ukupno 516 milijuna tona. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox