Branko Pavlović: Superprodavač i digitalni svijet

„Kad već postoji planina treba se penjati, strpljivo i dugo do samog vrha

Kad već postoji planina treba je upoznati, srcem i uhom ko materinsku riječ

Kad već postoji planina treba je osvojiti, polako i mudro kao jedinu ljubav

Kad već postoji planina treba je zavoljeti, predano i nježno kao dijete rođeno

Zato i postoji planina, da bismo otkrili pute neprohodne

i vratili ljepotu daljinama....“

(Ljerka Car Matutinović; Poezija u gradu; 12.09 do 25.09,2019, Zagreb)


Stari Kinezi su znali moliti: daj Bože da živim u zanimljivim vremenima! Danas doista, i kao pojedinac i kao tvrtka živimo u stoljeću dominatnih procesa, internacionalizacije, globalizacije, svijeta znanja, nove ekonomije i održivog razvoja. Svaka promjena u bilo kojem dijelu svijeta, u većoj ili manjoj mjeri se odražava na cijeli svijet. Ovo doba je zanimljivo, dinamično, multidimenzionalno, digitalizirano i puno neizvijesnosti, kako za pojedinca, obitelj, tvrtku, konkurente, kupce-potrošače, tako i za zemlju uopće. Nakon što su iscrpile potencijale tradicionalnih resursa poput finacijsko proizvodnih resursa, troškova ili optimizacije otiska, tvrtke sada moraju žurno pronaći nove načine za razvoj i poslovanje.
 

Digitalna era je tu!! Industrija 4.0 je tu!!, a na vrata već kuca Industrija 5.G. Eksplozija podataka, sveopća povezanost uređaja te povećanje snage i memorije procesora, ukazuju da novi obzor za poboljšanje performanci i razvoja, tvrtke trebaju potražiti u tehnološki održivim transformacijama, i ne samo to već moraju iznalaziti nove i nove alate za upravljanje ljudskim potencijalom u punom značenju tog termina.

Dakle, „ Kad već postoji planina“- treba je osvojiti punim plućima, jer kako kaže Jimmy Dean: „Ne mogu promijeniti smjer svijeta, ali mogu namjestiti svoja jedra tako da uvijek dođem do željenog odredišta„.

Promjene su svuda oko nas, upravljanje promjenama je jedno od najprihvaćenijih područja, kako nas samih, tako tvtrki i organizacija, ali je istodobno iznimno slabo shvaćeno. Kada su već promjene tako široko disperzirane i kada su brže nego ikada, a puno sporije od promjena koje nas očekuju i kada toliko mnogo ljudi ima nešto kazati na tu temu, moglo bi se pomisliti da tajnu upravljanja promjenama i nije teško dokučiti, odnosno da je vrlo lako naći odgovore na četiri temeljna pitanja: zašto, kako, tko i kada, no nije baš tako!!!!!

U pravilu, kada dođe do inicijative za promjenu, a one su svakodnevne, u tvrtki uvjerljiva većina ih propadne ili ne ispuni očekivanja. Tek petina započetih procesa poslovnih promjena uspije polučiti željene ishode.
 

Stoga su u ovom olujnom vremenu, vremenu radikalnih promjena prvi na udaru “Planinari„ (čitaj: marketing i prodaja) jer oni su ti koji 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini komuniciraju s okruženjem i otvaraju puteve uspješne plovidbe, odnosno osvajanja  vrhova planinskih masiva.

I kako, „Uspjeh nikad nije konačan„ (W. Churchill) oni su ti glavni pokretači promjena, traženja novih i novih načina komuniciranja, ostvarivanja  ciljeva-razvoja tvrtke.

Oni su ti koji prvi strpljivo i dugo se moraju penjati do samog vrha planine, oni su ti prvi koji je moraju upoznati i srcem i dušom, oni su ti prvi koji je moraju zavoljeti, oni su ti prvi koji moraju otkriti pute neprohodne i vratiti ljepotu daljinama, neosvojenim vrhovima planinskih masiva. Oni su ti koji prvi moraju prihvatiti pravila „ekonomije zahvalnosti“ (Gery Vaynerchuk-New Jork 2011.), ako žele, da tvtka osvoji planinske masive pred njom.

 

Vrli novi svijet
U svijetu globaliziranom u svim sektorima, umreženom i digitaliziranom puno se toga odvija posve različito u odnosu prema analognim vremenima prije interneta, mobilnih telefona, viralne i virtualne stvarnosti kakvoj smo danas izloženi. U takvom „vrlom novom svijetu„ i marketing (i prodaja) se mora prilagoditi novim izazovima, pa sve više govorimo o  digitalnoj prodaji i digitalnom marketingu, jer digitalna era je tu, pored nas, a punim plućima živi s generacijom X, Y, Z, koja se naziva milenistima, djeca rođena u 21. stoljeću. Generacije su to koje kao ljudski potencijali odrastaju s informatičkom tehnologijom, mobitelima i internetom, uče da misle svojom glavom i za ostvarenje svojih snova spremne su putovati diljem svijeta. Oni su ti koji će htjeti raditi od kuće i povezivati se s cijelim svijetom preko virtualnih društvenih mreža. Ključna riječ biti će suradnja (komunikacija), bilo da je virtualna ili stvarna, a strukture posla biti će neformalnije, prilagodljivije i manje orijentirane na formalne hijerarhijske strukture te statička organizacijska rješenja. U takovom okruženju, marketing i prodaja su ti tvrtkini alpinisti –istraživači – neprohodnih puteva. Oni tražeći odgovor na pitanja-gdje smo, gdje želimo biti, kako ćemo tamo doći, osvajaju planinske masive i vode tvrtku k željenim ljepotama daljina-pri čemu im je osnovni pokretač ekonomija zahvalnosti.

 

Ne sporite, prodaja i marketing su doista postali teži
Tržišta se urušavaju, ciljevi se mijenjanju, raspon pozornosti se smanjuje, a količina informacija koju tvrtka, pa tako i prodaja i marketing pokušava apsorbirati, stalno se povećava. Gdje tvrtka konzumira medije, te gdje i kako međusobno komuniciramo kao osobe i kao tvrtke, promijenilo se zapanjujućom brzinom i svakog se dana nastavlja preoblikovati i širiti. Osnovni način da se tvrtke prilagode i prevladaju izazove je da marketing i prodaja provode i multichanell kampanje od vrata do vrata, kojima će osvojiti srca i misli svojih kupaca-potrošača. To je mnogo teže i vremenski zahtjevnije od obraćanja tržištu jednom porukom koja odgovara svima. No, tvrtke, čiji je marketing i prodaja spremna sa svojim kupcima i potrošačima krenuti u osvajanje planinskih masiva-društvenih mreža-medija, vidjeti će da suradnja može omogućiti svakoj komunikaciji da ostvari veći utjecaj stotinama puta veći od nje same. Ako se tvrtke svim svojim potencijalima posvete zakonitostima ekonomije zahvalnosti, primjereno preraspodjele svoja marketinška i prodajna sredstva i pronađu načine ne samo da iskoriste ono najbolje što društveni i tradicionalni mediji mogu ponuditi, nego ih zapravo potaknu na međusobno natjecanje doživjet će nevjerojatan uspjeh. One tvrtke koje čekaju da se marketinško okruženje ustali prije nego što društvene medije (mreže) ugrade u svoju poslovnu strategiju žive u svijetu mašte–u svijetu stagnacije i postepenog propadanja. Živimo u vrlo, vrlo brzom svijetu. Promjene koje smo dosad vidjeli označavaju samo početak transformacija koje nas čekaju-veliki planinski masivi su pred nama i treba ih osvojiti. Što onda, tvrtke moraju činiti? Kao i uvijek stvar je u osvajanju i tvrtkini alpinisti (marketing i prodaja) moraju prioniti zadatku. No, marketing je postao teži. Navikli su se na trčanje kratkih sprintova, a ne maratona, ili kako kaže pjesma „Kad već postoji planina treba se penjati, strpljivo i dugo do samog vrha“.
 

Pobjednici ove poslovne (digitalne) ere biti će oni koji su obuzeti svojim poslom (i sretni su zbog toga) i imaju strpljenja raditi (osvajati) na jednoj po jednoj maloj pobjedi.

Ova, naša nova stvarnost nudi goleme mogućnosti za razvijanje tržišta, osnaživanje brendova i izgradnju trajnih poslova, pod uvjetom da tvrtke rade intenzitetom alpinista kada krenu na osvajanje neosvojenih planinskih masiva.

Ekonomija zahvalnosti, koja stvara uvjete dugotrajnog osvajanja planina, radikalno je izmijenila očekivanja kupaca i potrošača, pa tvrtke moraju postati kreativnije kako bi ih zadovoljile. Kako se tvrtke budu mijenjale, mijenjati će se i očekivanja kupaca i potrošača pa bi marketinške i prodajne inicijative mogle biti dočekane s negativnim reakcijama, pa ključ uspjeha treba tražiti unaprijed. Sve tvrtke se moraju mijenjati kako bi opstale. Društvene mreže (mediji) tvrtkama daju priliku otkriti što kupci–potrošači žele i prije nego što i oni sami znaju da to žele. Uporaba društvenih mreža (medija) za komunikaciju s kupcima i potrošačima nalik je dobivanju pristupa najiskrenijoj ciljnoj skupini koja je ikad sjedila za konferencijskim stolom, a da tvrtku njihov doprinos ne košta ni novčića. Tu marketing i prodaja  mora slušati, sudjelovati u razgovoru, postavljati pitanja i poticati povratne informacije-ostvariti komunikaciju u punom smislu. On mora biti što više uključen, pozorniji i zainteresiraniji nego što je ikad bio-mora biti bolji!!!

I upravo, u ovom iznimno uzbudljivom vremenu za poslovanje, ekonomija zahvalnosti  daje marketingu i prodaji, inspiraciju, snagu i alate za osvajanje planine – otvaranje neprohodnih putova daljina na zadovoljstvo tvrtke. Ona je ovdje, ona je važna i njen utjecaj će biti sve veći kako se digitalni svijet bude razvijao, jer je njen temeljni postulat komunikacija.

 

   

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox